V četrtek, 28. septembra, so se člani planinske sekcije DI Hrastnik podali na pohod na Blejsko kočo na Lipanci. Blejska koča (1630m) je zelo priljubljena postojanka v vseh letnih časih. Nahaja ob robu razgledne planine Lipanca.

Od koče, ki je odprta preko celega leta, se nam odpre lep razgled na pokljuške gozdove ter vrhove (Mrežce in Lipanski vrh), ki obdajajo to prečudovito planino. Ko smo prehajali planino Javornik, se nam je odprl pogled proti Triglavu. Lepo smo videli kočo na Kredarici. Pot v eno smer je trajala dobri dve uri, no, eni so bili bolj poskočni in so prišli nekaj minut prej.

Odločili smo se, da bomo naredili krožno pot, torej po eni poti gor, po drugi dol. Pot proti Lipanci se je prvo vila po planini Javornik, kasneje pa je prešla na gozdno pot v gozd. Pot je bila kar strma. Pa smo jo vsi premagali. Pri koči na Lipanci smo počivali eno uro, si privoščili njihove dobrote, dobre malice in sladico grmada. Še dodatno popestritev je naredil najbrž sto kilogramski vietnamski prašič, ki je lomastil med mizami in prosil za hrano. Eni so se razgledovali po planini in slikali lepote okoli koče, drugi pa smo uživali v lepem vremenu in čisti naravi.

Ura počitka je prehitro minila in že smo se pognali v hrib na pot proti Rudnem polju. Veči del poti je potekal po gozdu in pot se je hitro obrnila navzdol. Bila je zelo razgibana. Brez težav smo prispeli na Rudno polje, kjer nas je že čakal šofer. Kljub temu, da nismo bili preveč utrujeni, se nismo odločili za sprehod po športnem parku. Želeli smo si le pijače in kave. Zato smo krenili proti gostišču na Zelenici, da se odžejamo in s kavo vrnemo nekaj energije v telo.

Vreme je bilo prečudovito, modro nebo brez oblačka, brez vetra. S tem nam je bilo poplačano marsikatero prelaganje pohoda zaradi slabega vremena. Vsi smo bili res dobre volje, kljub rahli utrujenosti sproščeni. Vseh 29 članov je res dobro hodilo. Brez problema, brez »tarnanja«. Odlična skupina pohodnikov glede na to, da smo invalidi in tudi ne več rosno mladi.

Ker jo bil to zadnji pohod v letu 2023, so nas obvestili, da smo vabljeni 14. oktobra v sodelovanju s Planinskih društvom Hrastnik na kostanjev piknik na Kalu okoli 10. ure. Na Kal pride vsak sam, pohod ni organiziran.

Zvonka Zupančič

Foto: Dušan Rotar, Peter Lamovšek


 

Prejšnji članekSodelovanje s šolo
Naslednji članekDanes dogaja