Današnja sreda prinaša v Zasavje kar nekaj zanimivosti. V Zagorju bodo proglasili letošnjo Dnevnikovo savinjsko – zasavsko gazelo,  v Hrastniku bodo gasili v steklarni in pripravili družabno sredo v MCH, v Trbovljah bodo igrali nogomet, še danes in jutri pa si lahko še ogledate razstavo Cvetje v jeseni. Naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 4. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo pretežno oblačno, manj oblačnosti bo ob morju. Največja verjetnost za občasne krajevne padavine je v severni polovici Slovenije, lahko tudi zagrmi. Drugod bo povečini suho. Zvečer se bo jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22 °C.

V četrtek bo sončno z meglenim jutrom po nižinah. V petek bo zmerno, občasno ponekod pretežno oblačno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Izlakah do 7. oktobra na več odsekih popolna zapora, promet poteka ob gradbišču, zaradi gradnje kolesarske steze. Med vikendi je promet na odseku pri bencinskem servisu urejen izmenično enosmerno.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na odseku ceste Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku je na Cesti 1. maja urejen promet izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve do 31. decembra 2023.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars). Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi izvedbe komunalnih vodov in modernizacije ceste velja na odseku od krožišča lokalne ceste do Eberlove ceste 6 v Zagorju popolna zapora ceste do 8. oktobra. Občasno bo promet sproščen čez odsek. Osebnim vozilom predlagajo obvoz preko Pečarjeve ulice, ceste Na bregu ali Eberlove ceste 9a. Za tovorna vozila priporočamo obvoz preko Pečarjeve ulice.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev oskrbe s pitno vodo v Zasavju.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 7.30 do 8. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Izlake 2, izvod Osnovna šola (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Savinjsko – zasavska gazela 2023

V Delavskem domu Zagorje bo časopis Dnevnik nocoj ob 18. uri v stekleni dvorani pripravil razglasitev Savinjsko – zasavske gazele 2023. »Skupaj bomo praznovali odličnost, ki jo izžarevajo dinamično in trajnostno rastoča podjetja ter ljudje,« so zapisali v vabilu. Med nominiranci sta dve zasavski firmi: Metalia iz Trbovelj in Skitti iz Zagorja, poleg njiju pa še podjetje Vodotehnik iz Žalca. Pogovor s tremi nominiranci bosta vodila Maruša Kerec in Antiša Korljan. V pogovoru bodo izpostavili temo Bo energija še kdaj po »starih cenah«?


Gasilska vaja na območju Steklarne Hrastnik

Mesec oktober je na področju osveščanja pred požari najbolj aktiven mesec. Gasilci mu rečejo kar mesec požarne varnosti, saj v njem opravijo veliko število vaj, prikazov za krajane, otroke in veliko operativnih aktivnosti. PIGD Steklarna Hrastnik bo v sodelovanju s PGD Hrastnik izvedla gasilsko vajo Požar v skladišču olj in maziv na lokaciji Steklarne Hrastnik. Vaja se bo pričela ob 17. uri na območju Steklarne Hrastnik, PE Special, trajala bo do 19. ure. Sodelovalo bo okoli 30 gasilcev. Uporabljeni bodo svetlobni in zvočni opozorilni znaki. Cilji vaje so seznaniti se z možnostmi nesreče v primeru požara skladišča, preizkus aktivne požarne vaje, vodenje intervencije takšnega obsega, ogled in ocena stanja ter analiza celotne vaje in aktivnosti. Namen vaje je seveda tudi preveriti stanje usposobljenosti vseh sodelujočih, pridobiti izkušnje za posodobitev načrtov gašenja ter reševanja ob morebitnem nepričakovanem dogodku ter v praksi preizkusiti komunikacijo ter sodelovanje z vsemi sodelujočimi gasilskimi enotami ter drugimi strokovnimi službami. Območje vaje bo ustrezno zavarovano ter označeno.


MC Hrastnik

Družabna sreda

V Mladinskem centru Hrastnik bodo obeležili teden otroka, ki ga obeležujemo že od leta 1954. V MC Hrastnik so pripravili aktivnosti, ki so namenjene otrokom in njihovim staršem. Danes ob 17. uri se prične Družabna sreda v MCH z družabnimi igrami in druženjem.


Pokal Slovenije

NK Rudar – NK Komenda

Na stadionu Rudar v Trbovljah bo danes ob 17. uri nogometna tekma za Pokal Slovenije med ekipama Nogometnega kluba Rudar Trbovlje in Nogometnega kluba Komenda.


Galerija Medija

Razstava Anže Gallus Petelin

V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled razstava Anžeta Gallusa Petelina, vsestranskega umetnika, ki je prvobitno slikar in kipar, pa tudi umetniški fotograf, glasbenik, skratka umetnik. Petelinov likovni opus obsega preko 400 kreacij, 30 kiparskih del, preko 100 umetniških fotografij, več kot 1000 pesmi in 20 avtorskih skladb. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah doma in v tujini. Po končani diplomi je predaval in vodil ateljejsko delo na Arthouse – Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani od leta 2014 – 2019. Živi in ustvarja na Art Domačiji Pengallus. Njegova dela so razstavljena v mednarodnih privatnih zbirkah, sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, za umetniško dejavnost je bil tudi nagrajen. Razstava bo na ogled do 15. oktobra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zlatice

Cvetje v jeseni

Skupina ročnih del Zlatice Društva upokojencev Trbovlje je pripravila razstavo ročnih del v klubski sobi Društva upokojencev Trbovlje. Razstava je danes in jutri odprta od 9. do 12.  in od 16. do 18. ure v petek pa od 9. do 12. ure. Leta 1982 je sedem upokojenk v okviru Društva upokojencev Trbovlje ustanovilo skupino za ročna dela. V njej iz leta v leto več udeleženk ustvarja čudovite uporabne in okrasne izdelke v različnih tehnikah. Po 25 letih ustvarjanja je v skupini 23 upokojenk, ki so si v tem jubileju nadele ime Zlatice.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek 2022723.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni teden vesolja

Šestega decembra 1999 je Generalna skupščina teden od 4. do 10. oktobra določila za svetovni teden vesolja. S tem tednom je želela opomniti na prispevek znanosti in tehnologije k izboljšanju človekovega življenja. 4. oktobra 1957 je bil v vesolje izstreljen prvi umetni satelit Sputnik I. 10. oktobra 1967 pa je postala pravnomočna pogodba, ki ureja dejavnosti držav pri raziskovanju in miroljubni uporabi vesolja.


Svetovni dan varstva živali

Vsako leto 4. oktobra obeležujemo svetovni dan varstva živali. Na zemlji poznamo okrog 1,7 milijona živalskih vrst, vseh pa naj bi bilo veliko več kot 12 milijonov. V Sloveniji živi okrog 19.000 različnih živalskih vrst, med njimi so najbolj raziskane kopenske živali, medtem ko pestrost jamskih živali sodi v sam svetovni vrh.


Savus


 

Prejšnji članekNa Blejsko kočo na Lipanci
Naslednji članekCepljenje proti gripi