Za nami so prvi šolski roditeljski sestanki. Ti prvi so običajno najbolj obiskani. Pa vendar se število staršev, ki sedimo v učilnicah, iz leta v leto vztrajno zmanjšuje. V prvem razredu so starši večinoma motivirani pridobiti vse informacije. V drugi triadi pa se to precej in zelo očitno spremeni.

Vir: Taylor Flowe na Unsplash

Sprašujem se zakaj. Kje je vzrok?

Ne razumem, zakaj starši ne želijo spoznati otrokove razredničarke, način njenega dela in nenazadnje, kako z njo učinkovito komunicirati – o njihovem otroku.

Jih res ne zanima, kaj pomembnega se dogajalo v otrokovem življenju? Šola vendar pokriva precejšen del otrokovega vsakdana.

Ne želim kazati s prstom, želim pa razumeti.

S tem, ko se udeležite šolskih prireditev za starše, pokažete, ali vam je sploh mar. Za vašega otroka, ki mu šola predstavlja ključen del življenja. Šola je njegova služba, odgovornost, veselje in stres. Pokažete tudi, da vam je mar za šolo, ter zaposlene, ki z vašimi otroki ustvarjajo njihovo šolsko življenje.

. . .

Kaj vse zahtevamo od njih – tako od otrok kot od učiteljev?

Prvo, dobre ocene. Drugo, ustrezno vedenje in sodelovanje. Tretje, da vse poteka čim manj naporno. Predvsem pa, da imamo starši čim manj dela s šolo, ter da otrok to svojo »službo« opravlja čimbolj samostojno.

Pa vendar takih otrok skorajda ni več. Čedalje več je težav s komunikacijo, z odnosi, neprimernim vedenjem – pa s tem ne mislim samo otrok.

Šole si želijo sodelovanja s starši. Spoznale so, da teh sprememb, ki se dogajajo z novimi generacijami otrok, ne bodo zmogle reševati same. Povezovanje in sodelovanje z otrokovo družino je ključno.

Ne vem, kako je na vaši šoli. Na ‘naši’ so staršem v letošnjem letu ponudili roko in nas povabili k soustvarjanju boljših – bolj pristnih in konstruktivnih odnosov.

Ob tem se počutim bolj mirno, varno: karkoli se bo dogajalo z mojim otrokom, bomo reševali skupaj, s posluhom. Domov sem odšla hvaležna in pomirjena, ker je videti, da jim ni vseeno.

Kaj pa pri vas? Se vam zdi to odveč? Če vam šola še ni stopila naproti, ne čakajte. Odprite srce in sami naredite ta korak.

Barbara Vodeb

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coaching za starše. S svojim znanjem in bogatimi izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb


 

Prejšnji članekBajda in Ovnik na EP
Naslednji članekNa Blejsko kočo na Lipanci