Umetniški vodja in flavtist Marko Zupan je v letošnjem letu pripravil že osmi Mednarodni glasbeni festival Ursus. Razdelil ga je na tri koncerte (Kontrasti, Zvoki legend in Kalifornija), na katerih so zaigrali tako slovenski kot tuji glasbeniki. V koncertih so poslušalci uživali 13. in 20. avgusta ter 4. septembra na Domačiji Medved v Podkumu.

Umetniški vodja Marko Zupan je z letošnjim festivalom Ursus zadovoljen predvsem zaradi tega, ker so ga kljub epidemiji in vsemi ukrepi povezanimi z njo vseeno uspeli izpeljati. »V času in politiki, ki razdružuje, smo uspeli nekaj ponovno združiti. Po mojem mnenju je potreba po podobnih prireditvah velika, tudi če je želja včasih nejasna. Zato tudi moto letošnjega festivala: »Moje sporočilo vsem vladam, predsednikom in premierjem po celem svetu: vedno cenite kulturo kot enega najpomembnejših elementov boljše družbe prihodnosti (Riccardo Mutti),« je povedal Zupan.

Glasbenikov, ki bi sodelovali na festivalu, ne izbira po kakšnem kriteriju, ampak povabi tiste, ki jih srečuje na raznih turnejah in festivalih, če se mu zdijo primerni.

Na letošnjem festivalu so nastopili različni glasbeniki tako iz Slovenije kot iz tujine. Na prvem koncertu Kontrasti so nastopili Marko Zupan na flavti, Mladen Somborac na violi in Nika Švarc na violončelu, na drugem koncertu Zvoki legend Maria Gamboz Gradišnik na harfi in Jure Gradišnik na trobenti, ter na tretjem koncertu Kalifornija Željko Milić na klarinetu, Marko Zupan na flavti, Goran Cetinić – Koća na kitari, Tonči Tranfić na klaviaturah, Piero Malkoč na kontrabasu in Boris Žuvela na bobnih.

Letošnji nastopajoči so bili nad nevsakdanjem okoljem Domačije Medved v Podkumu navdušeni. »Ideja festivala je, da glasbeniki preživijo nekaj dni na Medvedovi domačiji, se družijo, vadijo in pripravljajo koncert. To je tisto, kar daje festivalu Ursus čar. Do sedaj so vsi nastopajoči črpali inspiracijo prav iz teh posebnih pogojev, ki jih drugače v navadnih koncertnih dvoranah nimajo,« je povedal o Domačiji Medved.

Tudi gledalci, ki so obiskali festival, so bili navdušeni. »Poleg vrhunskih izvedb k temu pripomore tudi atmosfera v dvorani, ki je v muzej prenovljen lesen skedenj iz leta 1878. Klasična glasba ima sicer snobovski prizvok, ki postane na skednju neprimeren in nepotreben. Mogoče bi rajši rekli glasba za poslušanje? Mislim, da Mozart svoji glasbi nikoli ne bi rekel klasična glasba. To je glasba, ki je skozi zgodovino ostala in se izčistila kot najboljša svojega časa. Zanimivo je na primer vprašanje, katera glasba iz današnjega časa se bo še poslušala čez 200–300 let,« je še dodal.

Poslušalci, ki so se udeležili letošnjega festivala, so večinoma prišli iz okolice Podkuma – iz Zagorja, Trbovelj, Radeč … Nekaj pa jih je prišlo tudi iz Ljubljane, Štajerske in Primorske. »Letos smo bili seveda obremenjeni s koronskimi ukrepi, vendar je na koncert vseeno prišlo lepo število obiskovalcev željnih glasbenih užitkov,« je povedal.

Festival s tremi ali štirimi koncerti, na katerih bo nastopila priznana mednarodna zasedba, načrtuje tudi za naslednje leto. Nekatere ideje počasi že oblikuje, a o njem še ne želi govoriti.

SB

Foto: Mednarodni glasbeni festival Ursus