Ledvični kamni so ena izmed najpogostejših bolezni poznanih v sodobni medicini. Ocenjujejo, da naj bi v zahodnem svetu približno 5 % ljudi vsaj enkrat v življenju zbolelo zaradi ledvičnih kamnov. 

Glede na sestavo poznamo več vrst ledvičnih kamnov. Daleč najpogostejši so kalcijevi (okoli 80 % vseh ledvičnih kamnov), ki večinoma vsebujejo kalcijev oksalat, redkeje pa kalcijev fosfat. Drugi najpogostejši naj bi bili struvitni kamni (okoli 15 %), ki nastajajo zaradi nekaterih okužb sečil. Preostali bolniki imajo  večinoma uratne ali pa cistinske kamne. Druge vrste kamnov so izjemno redke.

Na nastanek ledvičnih kamnov bistveno vpliva sestava seča. Ledvični kamni nastajajo predvsem v seču, ki vsebuje malo vode in veliko topljencev, kot se na primer zgodi v vročih dnevih, ko spijemo premalo tekočin. Na topnost nekaterih kamnov vpliva tudi pH seča. Uratni in cistinski kamni nastajajo predvsem v kislem seču, ki naj bi vplival tudi na hitrejše nastajanje kamnov kalcijevega oksalata, kamni iz kalcijevega fosfata in struvita pa nastajajo predvsem v alkalnem seču. Zelo pomembni pri nastajanju kamnov so tudi inhibitorji v seču (npr. citrat, magnezij, pirofosfat). Ledvični kamni so simptom presnovne motnje oziroma bolezni. Z zdravljenjem presnovne bolezni preprečujemo nastanek kamnov.

Ledvični kamni se kažejo s krčevitimi bolečinami v predelu ledvic, ki jih lahko spremljajo slabost, povišana temperatura in rdeče ali črno obarvan urin.

Kot smo torej ugotovili, je najpogostejša oblika ledvičnih kamnov sestavljena iz kalcija in oksalata oz. oksalatne kisline, ki je prisotna v prehrani (predvsem rastlinskega izvora), poleg tega pa je tudi stranski produkt presnove v telesu (npr. presnove vitamina C). Težava nastane ob prekomernem kopičenju oksalata (presnovne motnje, prekomerni vnos s hrano) in kalcija v urinu.

Kaj lahko storimo sami?

Kot prvi ukrep se svetuje pitje dovolj vode (več kot 8 kozarcev dnevno – urin mora biti čim bolj prozoren oz. rahlo rumenkast), omejitev vnosa oksalata na 40 – 50 mg na dan, omejiti vnos soli, izogibanje prevelikim vnosom vitamina C (predvsem naj bo manjši kot 2 g na dan).

Podrobnejša dietna navodila najdete na tej povezavi, seznam živil z vsebnostjo oksalata pa na tej povezavi.

V naslednjem nasvetu bomo govorili o vplivu nekaterih prehranskih dopolnil na tvorbo ledvičnih kamnov.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje