Devet dijakov in trije spremljevalni profesorji Srednje šole Zagorje so med 18. decembrom 2021 in 8. januarjem 2022 zamenjali svoje bivalno okolje za toplo mediteransko Sicilijo. Na ta italijanski otok so odšli na praktično usposabljanje pri delodajalcu v okviru mednarodnega projekta Erasmus+. Objavljamo prispevek vodje mednarodnega sodelovanja v SŠ Zagorje Maruše Kolar in dijaka prvega letnika Davida Bukovška.

Izkušnje iz Sicilije

Dijaki so opravljali prakso pri delodajalcih v restavracijah in hotelu. Pridobivali so nova znanja, se učili priprave italijanskih jedi in usvojili osnove komunikacije v italijanskem jeziku. Spoznali so, da je italijanska kulinarika prežeta s tradicijo, zato sta odnos do priprave jedi in postrežba prepletena s spoštovanjem in z ljubeznijo.

Dijaki so si v okviru strokovnih ekskurzij ogledali tudi glavne sicilijanske znamenitosti. Preživeli so božič in novo leto v Palermu ter tako vstopili v leto 2022 na italijanskih tleh. Bili smo edina slovenska šola, ki je imela v tem času dijake na praksi v tujini.

Vso strokovno znanje, ki so ga pridobili, bodo oplemenitili in nadgradili na zaključnem izpitu oziroma poklicni maturi.

Maruša Kolar

Sicilija skozi oči dijaka

Sem dijak 1. letnika programa gastronomija. Odločil sem se, da nadgradim svoje znanje stroke s sodelovanjem v Erasmus+ projektu na Siciliji.

V soboto, 18. decdembra 2021, smo se zbrali in odšli na avtobus. Ko smo prispeli v Trst, smo počakali na letalo. Po pristanku letala na Siciliji nas je na letališču čakal avtobus, ki nas je odpeljal do hotela. Ko smo prispeli do hotela, smo se nastanili in kmalu odšli na večerjo.

Naslednji dan smo imeli prvo ekskurzijo. Sprehodili smo se  po mestu Palermo in si ogledali katedralo ter glavno tržnico, kjer smo okušali italijansko hrano. Dnevi so se vrstili en za drugim. Odhajali smo na delovišča. In že je bila pred nami naslednja ekskurzija. Odšli smo v mesto Cefalu. Tam smo si ogledali najstarejšo cerkev v mestu.  Drugega januarja 2022 smo se odpravili še na zadnjo ekskurzijo. Najprej smo si ogledali še eno cerkev, nato smo se sprehajali po plaži.

Kadar smo bili čez dan prosti, smo včasih odšli na igrišče, kjer smo igrali nogomet in košarko. Po nogometu in košarki pa smo se včasih odšli ohladit v morje.

David Bukovšek

Foto: arhiv SŠ Zagorje