Prvi četrtek v septembru so se hrastniški invalidi odpeljali na predzadnji kopalni dan v letošnjem letu v Terme Olimia.

Ko so ob sedmi uri zjutraj vstopali na tržnici na avtobus, je že sijalo sonce, pravijo. Predsednik društva Rajko Žagar je pozdravil vseh osemintrideset udeležence kopanja. In ker je imel predsednik društva rojstni dan, so mu udeleženci zapeli in zaželeli vse najboljše. Tako so dan začeli z pesmijo in dobro voljo. Prvo kavo so si privoščili šele v Podčetrtku in pravijo, da je bilo kljub jutranji uri mesto že zelo živahno in prijetno. Ob deseti uri so se zbrali na kopališču Terme Olimia.

V novem, razgibanem kompleksu je vsak našel nekaj zase, so zadovoljni, bodisi na bazenih, na hitri reki ali pa na vodnih masažah. Večina je uživala na zunanjem bazenu in se prepustila blagodejnosti termalne vode in sonca. Po plavanju v bazenih so se odžejali in si potešili lakoto v restavraciji Vzemi energijo. V samopostrežni restavraciji si je vsak izbral svoje kosilo. Po kosilu so skočili še malo v vodo, potem pa se odpravili na avtobus.

Ogledali so si majhno vasico Olimje, kjer leži Minoritski samostan in zelo znana Čokoladnica. V baročni cerkvi z veličastnimi črno-zlatimi oltarji so poslušali o nastanku samostana. Pater je zbranim zelo slikovito in na kratko predstavil zgodovino samostana in v pritličju stolpa pokazal staro samostansko lekarno s freskami, na katero so patri minoriti zelo ponosni, saj še danes nadaljujejo tradicijo patrov pavlincev. Pred samostanom so obnovili zeliščni vrt in zasadili več kot 200 vrst zdravilnih zelišč. V pritličju imajo tudi prodajalno čajnih mešanic, tinktur in mazil.

Skozi zeliščni vrt jih je pot vodila do Čokoladnice Olimje, kjer domače roke izdelujejo čokolado z ljubeznijo. Po kratki predstavitvi njihove zgodovine in degustaciji so si zbrani ogledali ogromen prodajni program bombonier, pralinejev, tabličnih čokolad, čokoladnih figur in želejev. Ugotovili so, se pohecajo, da se ni tako enostavno odločiti, kaj čokoladnega bi kupili.

Sprehod po vrtu, sonce in čokolada jih je utrudilo, postali so utrujeni in žejni, zato so se odločili, da se ustavijo še v eni poznani pivnici v Olimjah, to je Domačija Haler. Na domačiji nudijo domače pivo, ki ga varijo sami v lastni mini pivovarni. Na njihovi terasi so se ohladili in okrepčali. Da ne bi šli domov po isti poti, so se odločili, da gredo domov mimo Podsrede, kjer so videli grad in romarsko pot, Senovo, Brestanico, Sevnico, Radeče in Hrastnik.

Savus

Foto: arhiv DI Hrastnik