Spanje je ena izmed osnovnih človekovih potreb. Človek v povprečju prespi tretjino življenja. Redno in kvalitetno spanje je temelj za fizično in psihično zdravje, omogoča nam boljši spomin ter ugodno vpliva na čustva. Po drugi strani pa nam pomanjkanje spanja poveča tveganje za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen, debelost, povezujejo ga tudi z nevrološkimi obolenji, kot so Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen ter multipla skleroza.

Ločimo dve fazi spanja – REM (rapid eye movement, ko se nam oči pod vekami hitreje premikajo) in ne-REM (non rapid eye movement) spanje. Slednja je razdeljena na štiri podfaze, kjer so postopoma znižuje telesna temperatura, srčni utrip, upočasni se delovanje možganov, poteka regeneracija, utrjujejo se spomini. Zadnji dve podfazi predstavljata globoki spanec. V fazi REM, kjer pride do povečanja možganske aktivnosti, pa sanjamo. Predelujemo čustvene situacije in dogodke, ki so se nam zgodili preko dneva.  Fazi REM in ne-REM se tokom spanja izmenjujeta.

Nedvomno se zgoraj naštete in še druge bolezni ter težave poslabšajo, če nam primanjkuje krepčilnega kakovostnega spanca, a verjetno še bolj drži tudi trditev, da telesno in duševno stanje, v katerem se nahajamo iz dneva v dan, iz meseca v mesec, …povzroči pojav bolezni in hkrati vpliva tudi na kvaliteto spanja. To lepo potrjuje pregovor: »Kakor živiš, tako spiš.«

Veliko stresa, ko imamo konstantno aktiviran simpatični živčni sistem, namenjen boju ali begu ter nezmožnost prehoda v parasimpatični način delovanja, kjer pride do regeneracije, je samo eden izmed razlogov za pojav bolezni in slabo spanje. Naslednji, morda celo najmočnejši, je nesposobnost pravilnega izražanja čustev. Energijo, ki bi jo morali izraziti na primer v obliki jeze na partnerja, sodelavca, nadrejenega, mamo, očeta, da bi uredili odnos, kopičimo v telesu. Da pa jo lahko zadržimo in ne izbruhnemo, ker si tega ne upamo, moramo zakrčiti mišice. Če se to pogosto ponavlja, tako zakrčeni in togi tudi ostanemo. Tu moram omeniti še eno nevšečno dejstvo – zakon o ohranitvi energije. Energija se namreč ne izniči, ampak se v telesu spreminja v vnetja.

Kronični stres in kronična zakrčenost sta torej poleg tega, da povzročata bolezen, vzroka slabemu spanju. V času nočnega počitka, ko bi morali imeti telo popolnoma sproščeno, so mišice pretirano aktivirane, stiskamo čeljusti in škrtamo z zobmi. Dober pokazatelj takšnega stanja je, če dolgo časa ne moremo zaspati, ko se uležemo v posteljo, če se zbujamo sredi noči, zjutraj se prebudimo prej kot bi se lahko, smo utrujeni in trdi, imamo glavobol, uničeno sklenino.

Temu pa lahko dodamo še neustrezno dihanje, ki ima za posledico smrčanje (zaradi hiperventilacije je pretok zraka velik in ko prehaja preko mehkih tkiv, se to sliši kot smrčanje) in spalno apnejo, ko med spanjem prekinjamo z dihanjem, se prebujamo in motimo spalni ritem.

AEQ metoda® in AEQ dihanje® z vajami, dihalnim protokolom in primerno razlago omogočajo vadečim, da sproščajo trajno pretirano zakrčene mišice, da večajo čustveno zrelost in so tako sposobni primerno izražati čustva, da znajo aktivirati parasimpatični način delovanja avtonomnega živčnega sistema, da pričnejo bolj funkcionalno in primerno dihati. Vse to, poleg odpravljanja kroničnih bolečin, bolezni in raznih nevšečnosti, omogoča tudi bolj kakovostno spanje.

Jasmina Rome Rodić, učiteljica AEQ metode® 3. stopnje


Sem Jasmina Rome Rodić, učiteljica AEQ metode® 3. stopnje in učiteljica AEQ dihanja® 1. stopnje.

Po formalni izobrazbi sem dipl. ing. kemije, sem pa kmalu po študiju oziroma rojstvu otrok pričela z raziskovanjem življenja in človeške zavesti. Zanimalo me je, zakaj se ljudem dogajajo različne stvari. Verjetno najbolj zato, ker sem rodila otroka z Downovim sindromom. V želji pomagati sinu, da bi se mu težave, povezane s sindromom, čim manj izrazile, sem pričela z neformalnim izobraževanjem. Tako sem osvojila metodo bioterapije po Domančiću, nadaljevala z izobraževanjem o karmični diagnostiki pri M. Ogorevcu ter zaključila študij jyotisha (S. R. Nassif) in zvočne terapije Ohmpunctuur (P. Gouwe).

Leta 2015 sem se prvič srečala z Alešem Ernstom, tvorcem AEQ metode®. Razlog so bile hude bolečine v vratnem delu hrbtenice, glavoboli, vrtoglavica …, ki jih z vsem dotedanjim znanjem nisem mogla odpraviti. In tako se je pričelo moje potovanje z AEQ-jem. Najprej kot stranka na Aleševih terapijah in udeleženka na delavnicah, kasneje pa kot učenka v šolanju za AEQ učitelja. Metoda se je in se še vedno vse bolj prepleta z mojim vsakdanjim življenjem. Dejansko lahko njeno filozofijo in principe najdeš na kateremkoli področju – od fizičnega zdravja, počutja, odnosov doma in širše. Dala mi je odgovore na marsikatero vprašanje, saj sem z njeno pomočjo odpravila kronične bolečine. Svoje življenje lahko postopoma urejam, izboljšujem in vodim k željenemu cilju – biti srečna in svobodna.

Kot učiteljica AEQ metode® 3. stopnje, vam lahko s svojim znanjem ter s pomočjo doživete lastne izkušnje in sprememb pomagam na vaši življenjski poti preobrazbe. Več informacij na:

https://aeq4you.eu/

040 214 633

info@aeq4you.eu


 

Prejšnji članekVandrovčki po Šentiljski poti
Naslednji članekUganka