Na že trinajstem Jamatlonu, tokrat prestavljenem zimskem (iz decembra 2021) bo v soboto, 26. marca, premagovalo knapovske ovire 332 jamatloncev v 86 ekipah. Tokrat se bo v jamo podalo 194 jamatloncev in 138 jamatlonk. Jamatlon je začinjena adrenalinska preizkušnja 200 metrov pod zemeljskim površjem, ki vzpodbuja temeljno knapovsko vrednoto: tovarištvo. Jamatlonci namreč rudarske ovire v rudniku premagujejo skupaj v ekipi, si pomagajo in vzpodbujajo.

Na Zimskem jamatlonu 2021/22 se bodo udeleženci v jamo podali v Trbovljah na Ajnzerju, iz nje pa prišli v Hrastniku po Barbara rovu. Udeleženci tokrat prihajajo iz 12 držav: Slovenije, Portugalske, Španije, Francije, Italije, BiH, Srbije, Češke, Poljske, Nemčije, Nizozemske in Vietnama.

Tudi letos v rudniku jamatlonce čakajo številne neobičajne knapovske ovire, v jami bo jamatlonce po ta zadnji »požegnal« Perkmandeljc, nanje bodo pazili rudarski reševalci, na cilju v Hrastniku se bodo pomerili tudi v ne-še-olimpijski disciplini metu bata škornja čez glavo v kulmkišto. Merili bomo tudi čas, a nagrajeni ne bodo najhitrejši ali najpočasnejši, temveč tisti, ki se bodo najbolj približali povprečnemu času. Ker spodbujamo tovarištvo, druženje, dobro voljo in smeh. Po Jamatlonu bo udeležence s kratkim koncertom rudarskih pesmi razvajal še zasavski pevec Uroš Ržišnik.

Savus

Foto: arhiv Savus