Država je objavila javni poziv za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud pravnim osebam za električna vozila. Namenjene so za nakup novih ali predelavo okolju prijaznejših vozil za cestni promet, ki bodo prvič po proizvodnji ali predelavi registrirana v Republiki Sloveniji.

Spadati morajo v pravilno kategorijo vozila na električni pogon brez emisij CO2 na izpustu. Pri predelavi vozila mora biti serijsko vgrajeni motor na notranje zgorevanje nadomeščen s pogonskim elektromotorjem določene kategorije.

Z dodeljevanjem spodbud skušajo spodbuditi nakup okolju prijaznejših vozil za cestni promet in s tem zmanjšati emisije CO2, onesnaženje z delci PM10 ter druge emisije iz prometa za pravne osebe, pravne osebe javnega prava določene kategorije in nevladne organizacije s statusom nevladne organizacije v javnem interesu, pa še pravne osebe zasebnega prava, ki imajo pravico do odbitka DDV. Gre za vozila, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti prevoza potnikov in blaga, dajanje v najem in zakup ter za nadaljnjo prodajo, vozila, ki se uporabljajo v avtošolah za izvajanje programa usposabljanja iz vožnje v skladu z veljavnimi predpisi, kombinirana vozila za opravljanje dejavnosti javnega linijskega in posebnega linijskega prevoza ter osebna specialna vozila, prilagojena izključno za prevoz pokojnikov.

Vozila, ki so predmet nepovratne finančne spodbude, morajo biti opremljena z akumulatorji, ki ne temeljijo na svinčevi tehnologiji.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekZagorje ob žlici
Naslednji članekDanes dogaja