Danes je mednarodni dan beguncev. Je pa tudi v Zasavju ponedeljek. Za nekatere najdaljši dan v tednu. Ampak bo lep, verjemite. Sicer se v naših krajih ne bo dogajalo kaj prida. Bo pa zato več časa za poležavanje v senci. Če še niste na dopustu, tega ne delajte v službi. Razen, če niste šef. Ali šefica. Vseeno si poglejte ponudbo v Zasavju na današnji dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 20. junij 2022


Vreme

Danes bo sončno in vroče, pihal bo jugozahodni veter. Pozno popoldne in zvečer bo zlasti na severu možna kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 33 °C.

V torek bo na zahodu precej jasno, drugod bo prehodno nekaj več oblačnosti. Izjemoma bo lahko nastala kakšna ploha ali nevihta. V sredo in četrtek kaže na sončno in vroče vreme. Popoldne bodo nastale vročinske nevihte.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija – Izlake pri Razpotju poteka do 24. junija izmenično enosmerni promet zaradi vzdrževalnih del.

Na cesti Izlake – Trojane je pri Orehovici do 21. junija urejen izmenično enosmerni promet zaradi preplastitve vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

 


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 11. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Rovišče, nizkonapetostni vod Vrhovnik (Nadzorništvo Zagorje), od 8. d0 13. ure iz TP Širmanski hrib, izvod Koprivnikar in od 8. do 11. ure iz  TP Kresnice vas, izvod šola, tiskarna (nadzorništvo Litija).

V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bodo brez elektrike od 8. do 14. ure oskrbovanci iz TP Boben 2, izvod Grum (nadzorništvo Hrastnik) in od 9. do 12 ure iz TP Cerkovnik, izvod 9, naselje 1. in 2. vrsta (nadzorništvo Litija).


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Trbovlje

Gledališki abonma: Fantovščina

ob 19.30 uri

V 6. predstava gledališkega abonmaja DDT si bodo obiskovalci lahko ogledali komedijo Fantovščina SiTi Teatra BTC, v kateri igrajo Gašper Bergant, Sašo Stare in Žan Papič, režija je v rokah Dejana Batoćanina, scenarij je delo vseh štirih ustvarjalcev.

O predstavi: Vse in še več kar ste želeli vedeti o moških čustvih. Sveži tridesetletniki, zreli najstniki in zeleni možje, za katere so leta divjaštva mimo in jim odgovornost močno trka na vrata, so primorani sprejeti življenjsko pomembne odločitve. Najprej štalca pol pa kravca? Cene štalc so nedosegljive, kravce pa še ni. Čas je za prvo inventuro življenja. Nič več žurk in ponočevanj. Punca, poroka, služba. Kredit. Nič več neuspelih poskusov. Zdaj gre zares! Si ali nisi z nami?


Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


DD Zagorje – galerija Medija

Razstava Tadeja Žugmana

V Galeriji Medija v Zagorju je še danes na ogled slikarska razstava slikarja Tadeja Žugmana. Avtor, po svojem primarnem poklicu sicer arhitekt, se že od mladosti posveča tudi slikarstvu. Razstava je zanimiv prikaz njegovega ustvarjalnega opusa. Galerija je danes odprta od 9. do 15. ure.


Galerija f 2,8 Zagorje

V galeriji F 2,8 v Zagorju je do 17. avgusta na ogled prva samostojna fotografska razstava mlade umetnice Lize Šobot. Cikel razstavljenih fotografij Pogled vase (in tudi vate) so del njenega študentskega vsakdana, ki pa na svojstven način predstavljajo simbiozo mikro elementov, posnetih skozi okular mikroskopa, pa vse do opažanj na fakulteti in v mestu, s katerimi zaokrožuje osebno zgodbo. Razstava je danes na ogled od 17. do 19. ure.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


20Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


ZLU

Nemščina za začetnike

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 8. uri pripravlja v Rudarskem domu Trbovlje tečaj nemščine za začetnike. Lahko se pridružite katerikoli ponedeljek, se učite na novo ali pa obnavljate jezik. Obvezne so prijave na ZLU.


Delavski dom Zagorje – kino

Zadnjič videna živa

ob 19. uri

Will Spann pelje svojo bodočo bivšo ženo Liso na dom njenih staršev, ko med postankom na bencinski črpalki Lisa skrivnostno izgine brez sledu. Paničen Will za pomoč prosi lokalno policijo in Lisine starše, da bi jo našli. A ko čas mineva, sum pade nanj in mora vzeti stvari v svoje roke, se pretihotapiti v kriminalno združbo v mestu, medtem ko beži pred oblastmi v tekmi s časom, da bi našel Liso. Izvirni naslov akcijskega trilerja je Last Seen Alive (2022). Režija Brian Goodman, scenarij Marc Frydman, igrajo: Gerard Butler, Jaimie Alexander, Dani Deette


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan beguncev

Generalna skupščina združenih narodov je današnji dan določila za mednarodni dan beguncev. Afriška unija, ki na isti dan slavi afriški dan beguncev, se je strinjala, da lahko Generalna skupščina določi svetovni dan beguncev na isti dan.

Mednarodni dan beguncev je namenjen predvsem ozaveščanju o položaju beguncev, ki so morali zaradi konfliktov ali naravnih nesreč zapustiti svoje domove, hkrati pa spodbuja globalno odgovornost do beguncev.


Svetovni dan žongliranja

D anes je v seznamu nenavadnih svetovnih dni svetovni dan žongliranja. Čestitajte svojemu najljubšemu žonglerju. Lahko pa poskusite žonglirati tudi sami. Če niste mojster, ne začnite z noži.

 


Savus

Prejšnji članekFinančne spodbude za električni avto
Naslednji članekPGD Tirna z novim vozilom