Z vprašanjem, kako ukrepajo proti širitvi koronavirusa, smo se obrnili na večja zasavska podjetja. Objavljamo odgovor, ki so nam ga poslali iz podjetja Eti elektroelement.

“V podjetju ETI Elektroelement, d.o.o., je skrb za dobrobit in zdravje naših sodelavcev na prvem mestu. Temu ustrezno prilagajamo procese v podjetju na način, ki omogoča normalno poslovanje. Osredotočili smo se na zagotavljanje nemotenega poslovanja ob hkratni čim večji skrbi za zaposlene. Delo od doma se ne izvaja, saj bi ga realno lahko organizirali samo za 5 % zaposlenih in bi po naših ocenah prineslo precej napetosti znotraj podjetja. Zaposlenim, ki so starši malih otrok in so z zaprtjem šol in vrtcev ostali brez varstva, seveda omogočamo, da ostanejo doma. Zato tudi beležimo zmanjšanje števila zaposlenih na delovnih mestih (približno 20 % 17. marca dopoldne). Prav tako smo pozvali kronične bolnike, starejše nad 60 let in mlade mamice, da ostanejo doma.

Večina naših dobaviteljev in kupcev še vedno posluje. Beležimo pa manjše težave z logistiko, kjer prihaja do zamud, kar uspešno rešujemo.

Zavedamo se pomena trenutne situacije, zato smo v skladu s priporočili NIJZ glede preprečevanja okužb z virusom SARS-CoV-2 sprejeli in tudi začeli izvajati vrsto ukrepov, ki jih dnevno še povečujemo in krepimo in ki bodo pripomogli k zajezitvi širjenja virusa. Dodatno smo z današnjim dnem začeli meriti temperaturo zaposlenih, znižali število zaposlenih v posameznih delovnih prostorih, uvedli smo dodatno čiščenje in razkuževanje najbolj obremenjenih delovnih prostorov ter omejili gibanje zaposlenih med oddelki znotraj podjetja. Danes tekom dopoldneva smo imeli tudi sestanke v tistih delih proizvodnje, kjer je število zaposlenih največje. Predstavili smo jim ukrepe, tako da je počutje oz. razpoloženje ljudi bistveno boljše, kot je bilo. Vsi ukrepi, ki smo jih do danes sprejeli, se tudi izvajajo.

V kolikor bomo s temi ukrepi uspešni, bo vpliv na poslovanje obvladljiv. V kolikor pa pride do zaprtja podjetja za daljši čas, pa posledic ne znamo točno predvideti.

Verjamemo, da nam bo z upoštevanjem ukrepov uspelo prebroditi trenutne razmere.”

Savus

Foto: arhiv Savus