V četrtek, 2. septembra, okoli 19.30 ure so hrastniške policiste obvestili o drzni tatvini, ki se je zgodila okoli 10.30 ure v Hrastniku.

Neznani storilec je na domu s pogovorom o izvedbi gradbenih del zamotil starejšo oškodovanko, med tem ko je drugi storilec iz hiše ukradel gotovino in nakit. Lastnico sta oškodovala za nekaj tisoč evrov.

S kraja sta se odpeljala z večjim avtom bele barve. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo o vsem obveščali pristojno državno tožilstvo.

Na Policijski upravi Ljubljana kljub večkratnim opozorilom javnosti, še vedno obravnavajo veliko drznih tatvin, kjer storilci na domu zavedejo predvsem starejše oškodovance. Kljub opozorilom opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši.

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (da so serviserji, da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci, ki vstopijo v hišo, pregledajo notranjost ter ukradejo v večini primerov denar in nakit. Storilci hišo nato zapustijo, tisti, ki pa je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in z njim kraj tudi zapustijo.

Na PP predvsem starejšim svetujejo, da imejte osebe, ki so do vas prišle nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih ne vabite v svoje prostore. Ko zapustite hišo, je vedno zaklenite, ključ pa vzemite s seboj, če tudi greste samo za vogal. Ob tem bodite pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) in vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in registracijsko številko).

Savus

Fotografija je simbolična