Današnji ponedeljek bo bolj kisel, kar se vremena tiče. Sicer pa bodo v Zasavju pripravili običajne ponedeljkove aktivnosti. Morda vas danes posebej opozorimo na sočutno točko društva Hospic v VDC Zasavje. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 5. junij 2023


Vreme

Danes bo večinoma oblačno s pogostimi padavinami in nevihtami, možni bodo močnejši nalivi. Več dežja bo v zahodni polovici Slovenije. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21 °C.

Jutri bo pretežno oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, najvišje dnevne od 17 do 24 °C. V sredo in četrtek se bo nadaljevalo nestanovitno vreme. Spremenljivo do pretežno oblačno bo, predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kisovec šaht, izvod Mumelj, od 12. do 13. ure iz TP Lisca, izvod Kolenc (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Slovensko društvo Hospic

Sočutna točka

Slovensko društvo Hospic nudi podporo pri soočanju z umiranjem in minljivostjo, ter v procesu žalovanja. Vsak prvi ponedeljek v mesecu med 17. in 18. uro v prostorih VDC Zasavje pripravljajo sočutno točko. Ta je namenjena vsem, ki v tako težkem življenjskem obdobju potrebujete kakršnokoli informacijo.


MC ZoS

Čvekava kava

V Mladinskem centru Zagorje danes ob desetih ne zamudite druženja ob kavi. V MC ZoS so druženje poimenovali Čvekava kava, vabijo pa na čvek, kavo, čaj, kakav, družabne igre in še kaj. Vse do 13. ure.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v juniju na ogled razstava Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Razstavile so čipke po vzorcih Vide Kejžar.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava sekcije FOTKI

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v juniju na ogled razstava fotografij članov sekcije FOTKI na temo zima.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Milan Rijavec

Na današnji dan leta 1922 se je v Bruni vasi pri Mokronogu rodil slikar Milan Rijavec. Mladost je preživel na Dolenjskem, v Ljubljani končal nižjo gimnazijo, potem pa vpisal učiteljišče, bil v partizanih, po vojni pa diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Kot likovni pedagog je delal na gimnaziji v Trbovljah. Bil je eden od soustanoviteljev slikarske kolonije Izlake – Zagorje leta 1964. Po upokojitvi se je popolnoma posvetil slikanju (glavno orodje njegovega izražanja so bili akvareli) in se leta 1971 preselil v Ljubljano. Umrl je leta 2018.


Fedor Gradišnik

Leta 1972 je na današnji dan v Celju umrl gledališčnik Fedor Gradišnik. Rodil se je 20. januarja 1890 v Hrastniku. Širši slovenski javnosti je znan predvsem kot gledališki igralec, režiser in organizator. Po osnovni izobrazbi pa je bil farmacevt, saj je leta 1913 diplomiral na praški univerzi iz farmacije. Uveljavil je umetniško gledališče, kot režiser je bil zvest dramskemu besedilu. Izkazal se je tudi kot igralec, po 2. svetovni vojni pa kot organizator poklicnega gledališča v Celju, ki ga je dolgo vodil.


Gašper Ovnik

Leta 1982 se je rodil Gašper Ovnik, poslanec v novem sklicu Državnega zbora. Izvoljen je bil v Trbovljah in Hrastniku na listi Gibanje Svoboda. Ovnik je širše znan kot eden najboljših košarkarjev 3×3 košarke na svetu, doslej je bil zaposlen kot učitelj na OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah. Bil je izbran za Zasavca leta 2016. Igral je tudi klasično košarko, v mladih letih je bil odličen plavalec, po diplomi na Fakulteti za šport je bil tudi košarkarski trener. Bil je večkratni državni prvak in osvajalec turnirjev po svetu 3×3, največkrat z ekipo Pirana, je večkratni državni prvak v igri 1 na 1. Ponaša se z naslovom evropskega prvaka.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus