Obeta se nam čisto klasičen dolg ponedeljek, verjetno brez večjih pretresljivih dogodkov. Lahko pa seveda izkoristite dan za običajne ponedeljkove aktivnosti. Presenetite koga in iz žepa potegnite kakšno lepo pesem. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 24. april 2023


Vreme

Danes bo oblačno, padavine se bodo čez dan od zahoda razširile nad vso Slovenijo. Predvsem na vzhodu bodo vmes tudi posamezne nevihte. Popoldne bo zapihal severni veter. Popoldanske temperature bodo od 8 do 15 °C.

V noči na torek bo dež ponehal in od zahoda se bo prehodno zjasnilo. V torek bo po nižinah sprva megla ali nizka oblačnost, čez dan bo spremenljivo s krajevnimi padavinami, deloma plohami. V sredo in četrtek bo delno jasno in suho. Jutro bo sveže.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Za danes ni napovedanih motenj preskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP K3, izvod Stolpnica2, Trg revolucije 2a (Sončna elektrarna) (nadzorništvo Trbovlje), od 9. do 10. ure iz TP Jesenovo (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 10. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Podmeja (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 9.30 ure iz TP Komunala, izvod Vrtna ulica, od 10. do 11. ure iz TP Orehovica 2, izvod Orehovica, samooskrba, od 12. do 13. ure iz TP Dolgo brdo, izvod vikendi (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve


MC ZoS

Čvekava kava

V Mladinskem centru Zagorje danes ob desetih ne zamudite druženja ob kavi. V MC ZoS so druženje poimenovali Čvekava kava, vabijo pa na čvek, kavo, čaj, kakav, družabne igre in še kaj. Vse do 13. ure.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.


Foto galerija F 2,8

Fotografska razstava Ferci, ovce in še kaj

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 17. do 19. ure odprta fotografska razstava Nevenke Flajs z naslovom Ferci, ovce in še kaj. Fotografinja Nevenka Flajs na zanimiv in svojstven način prikazuje Ferske otoke, kjer so zunaj praktično edina živa bitja ovce. Potopisna zgodba pa je začinjena tudi z vremenom in obilico vode, kar daje predstavljenim fotografijam še poseben čar.

Nevenka Flajs je posavska fotografinja, slikarka in grafična oblikovalka. Svojo kreativnost izraža na vseh treh področjih, znanje pa uspešno deli na različnih delavnicah za mlade in malo manj mlade. Je članica Kulturnega društva Primož Trubar iz Loke pri Zidanem Mostu in Društva za umetnost Kum, kjer je še posebno aktivna pri izvedbah tradicionalnega ekstempora Art Kum.


Galerija Medija

Razstava Barbara Demšar

V galeriji Medija v Vili Medea je na ogled razstava Barbare Demšar Cvetenje. Barbara Demšar (1969) je leta 1997 diplomirala na Oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani pri prof. Hermanu Gvardjančiču. Je članica Združenja slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) in Združenja umetnikov Škofja Loka. Izpopolnjevala se je v Cité Internationale Des Arts, v Parizu, Francija, v Vermont Studio Center, Johnson, Vermont v ZDA, zadnja je bila umetniška rezidenca Art Hub v Abu Dabiju (ZAE) oktobra 2017. Imela je okoli 30 samostojnih razstav in sodelovala na več kot 280 skupinskih razstavah doma in v tujini.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Razstava Žive Agrež

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled razstava Žive Agrež La bella Italia. Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2004 se je posvetila slikanju. Najraje slika z akrilom na platno, vendar ji tudi drugi materiali niso tuji. Barvo nanaša pretežno z lopaticami. Vedno pogosteje uporablja mešano tehniko. Njene slike so barvite, svetle, optimistične, radostne, polne energije svobodne in prežete s čustvi. Motive pogosto stilizira, saj je tak način slikanja njeni hitri slikarski potezi blizu. Izstopajo energične poteze in gosti večplastni nanosi barv, ki se na slikah stopnjujejo in učinkujejo kot relief. Kljub temu, da ostajajo motivi na njenih slikah vedno prepoznavni in jih opiše z naslovom slike, jih od realnega vsakič odpeljejo energično položene barve in dramatična svetloba samo njej lastnega doživetja.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju v aprilu svoje slike (akvareli) razstavlja Lidija Ojsteršek, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Roki

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju si lahko v aprilu v vitrinah knjižnice ogledate razstavo velikonočnih izdelkov skupine Roki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Flisek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v aprilu svoje slike razstavlja Joža Flisek, članica skupine Fotki. Razstavi je dala naslov Daleč od ponorelega sveta.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Simon Tanšek

Na današnji dan se je leta 1973 v Trbovljah rodil direktor fotografije in fotograf Simon Tanšek, ki je odraščal v Hrastniku. Od zaključenega študija dalje je direktor fotografije pri vrsti slovenskih celovečernih igranih filmov (V leru, Gremo mi po svoje, Srečen za umret, Orkester). Direktor fotografije je tudi pri številnih kratkih filmih ter reklamnih in glasbenih spotih. Je član Evropske filmske akademije EFA. Od leta 2011 predava na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani, večkrat je žirant na različnih filmskih festivalih po svetu. Je tudi strokovni vodja filmskega festivala delavskega filma Kamerat v Hrastniku. Izbran je bil za Zasavca leta 2015.


Marko Župančič

Na današnji dan leta 2007 je umrl arhitekt Marko Župančič. Oblikoval je podobo Trbovelj v času, ko se je mesto izjemno hitro razvijalo. Njegovo najpomembnejše arhitekturno delo v Trbovljah je Delavski dom, »zakrivil« pa je tudi podobo Pediatrične bolnišnice, OŠ Tončke Čeč, Okrogle hiše, tribune na stadionu Rudarja in večih stanovanjskih blokov. Župančič je bil še urbanist, opremljevalec knjig, pisec člankov in navdušen fotograf. Njegov oče je bil pesnik Oton Župančič.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan za zaščito laboratorijskih živali

Danes (24. april) obeležujemo svetovni dan za zaščito laboratorijskih živali, ki kljub že 40 letnem prizadevanju, da bi se testiranja na živalih prepovedala, še vedno trpijo in umirajo. Vsako leto samo v testih za kozmetične izdelke umre 500.000 živali. Po svetu je le 38 držav sprejelo zakone, ki prepovedujejo kozmetične poskuse in testiranja na živalih. Med njimi je tudi EU, ki je marca leta 2013 prepovedala prodajo kozmetike, ki je bila testirana na živalih. V EU so izdelki, ki niso testirani na živalih, označeni s simbolom skakajočega zajčka (Leaping Bunny) v modrem krogu.


Dan pesmi v žepu

Napišite svojo najljubšo pesem na list papirja in jo ves dan nosite v žepu. Preberite jo drugim. Lahko pa pesem napišete tudi sami.

 


Savus