Europe Direct Zasavje danes pripravlja delavnico z naslovom Porabimo hrano, ki ostane od obrokov. Delavnica poteka v sklopu Evropskega zelenega dogovora in je brezplačna. V trboveljski in zagorski kinodvorani pa si lahko ogledate dva različna filma.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 27. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sončno z nekaj spremenljive oblačnosti. Popoldne in zvečer bodo nastale krajevne plohe in nevihte, najprej na severu, ki se bodo nadaljevale v noč na soboto. Možna bo tudi kakšna močnejša nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 31 °C.

Jutri bo oblačno, občasno bo deževalo. Pihal bo severovzhodnik. Hladneje bo. Tudi v nedeljo bo oblačno, padavine bodo od severozahoda do večera povsod ponehale. Veter bo slabel.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta–Dol pri Hrastniku–Marno je do 30. oktobra 2022 zaradi sanacije vozišča ter dograditve pločnika in cestnega priključka urejen izmenično enosmerno promet in pomična zapora.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Sava, izvod Podkraj (od 8. do 14. ure), TP Pongrac, izvod Mrzlica (od 9. do 14. ure) (nadzorništvo Hrastnik) in iz TP Reka gozd Štrus (od 11.35 do 14.30 ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Porabimo hrano, ki ostane od obrokov – Hrastnik

Europe Direct Zasavje danes ob 16. uri v Mladinskem centru Hrastnik pripravlja delavnico z naslovom Porabimo hrano, ki ostane od obrokov. Delavnica poteka v sklopu Evropskega zelenega dogovora in je brezplačna.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline in kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Snežni leopard in Top Gun: Maverick

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 18. uri francosko dokumentarni film Snežni leopard, ob 20. uri pa ameriško akcijsko dramo Top Gun: Maverick. Po več kot tridesetih letih službovanja kot eden najboljših letalcev mornarice je Pete »Maverick« Mitchell tam, kjer je njegovo mesto – kot pogumni testni pilot preizkuša meje in se spretno izmika napredovanju v činu, ki bi ga prizemljil. Med usposabljanjem diplomantov Top Guna za specializirano misijo, kakršne ni videl še noben pilot, Maverick naleti na poročnika Bradleyja Bradshawa po imenu Rooster, sina Maverickovega pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa po imenu Goose. Soočen z negotovo prihodnostjo in z duhovi iz preteklosti se mora Maverick soočiti s svojimi najglobljimi strahovi, kar doseže vrhunec v misiji, ki od izbranih oseb zahteva največje žrtvovanje.

Top Gun: Maverick

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko prav tako ob 19. uri ogledate ameriško akcijsko dramo Top Gun: Tom Cruise, Val Kilmer, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Ed Harris, Glen Powell, Lewis Pullman in  Miles Teller.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Albert Kramer

Na današnji dan je leta 1943 v Ljubljani umrl slovenski pravnik, politik in novinar Albert Kramer, ki se je rodil v Trbovljah. Leta 1914 je postal glavni urednik Slovenskega naroda. Leta 1920 je skupaj z Gregorjem Žerjavom ustanovil časopis Jutro in bil od 1921 do 1943 njegov direktor. V politiki je bil že pred prvo svetovno vojno, ko je postal eden od voditeljev liberalne narodno-radikalne mladine. Bil je minister v več vladah in večkrat poslanec v Narodni skupščini.

Svetovni dnevi

Svetovni dan multiple skleroze

Današnji dan je od leta 2009 namenjen ozaveščanju o multipli sklerozi in podpori tistih, ki jih je doletela ta kronična avtoimuna vnetna bolezen. Bolezen prizadene osrednje živčevje, pri čemer propadajo predvsem ovojnice živčnih vlaken zaradi poškodb in izgube mielina. Bolezen se pojavlja pogosteje pri ženskah, največkrat med 20. in 50. letom starosti. Multipla skleroza lahko vodi v trajno invalidnost in je najpogostejša nevrološka bolezen med mladimi odraslimi. Zanjo ne poznamo ne vzroka ne zdravila.

Savus