Zasavski poštarji danes raznašajo časopis Savus v 17.500 nabiralnikov v vseh zasavskih mestih in naseljih. Če ga v vašem nabiralniku ni, pocukajte za rokav vašega poštarja ali sporočite vaši pošti. Lahko pokličete tudi na naše uredništvo. Na straneh zasavskega časopisa bodo bralci našli kot vedno pestro in zasavsko tematiko. V uvodniku pa tokrat Marko Planinc piše o volitvah, cenah in vsebini novega časopisa Savus.

Kruta in lepa realnost Zasavja

Volitve smo preživeli. V Zasavju pravzaprav nič novega. Naši južni brati so znali reči: Život teče dalje za iste pare. Življenje teče dalje za isti denar bi bil gugl dobesedni prevod.

Hmmm … Življenje teče za povsem drug denar. Tudi nova oblast nam žal ne bo prinesla olajšanja. Vrečke, ki jih nosimo iz trgovin, so za isti denar za najmanj tretjino lažje, kot so bile pred letom dni. Ali pa je denarnica za nekaj takšnega lažja, če je vrečka enako polna. Statistika, s katero nam strežejo, laže, kot pes teče. Kakšne podražitve za nekaj odstotkov. Cene so šle v nebo. Le kdo jih lahko ustavi?

Danes pišemo tudi o lepših stvareh. O novih prostorih ZLU, kjer bodo odrasli črpali novo znanje. O praznovanju dneva upora, prvega maja, o druženju na različnih prireditvah, kjer so stiski rok in pozdravi kazali, kako smo to pogrešali. O pomoči nesrečnim prebivalcem Ukrajine. O Blueberryju v Trbovljah in načrtih za nove gospodarske objekte v Hrastniku, ki dajejo pogum in moč za vse, ki iščejo gospodarske izzive v naši regiji. O novi atletski stezi v Hrastniku za nove športne uspehe ali pa samo za dobro rekreacijo. O novih prostorih medicine dela v Trbovljah za bolj zdrave Zasavce. O dirki po Sloveniji, ki bo spet vodila tudi preko Zasavja. O Rozinovi nominaciji za kresnika za monumentalni roman o Zasavju Sto let slepote. O predstavitvi novomedijskih umetnikov iz Trbovelj v Velenju, ki ponovno kaže na moč zasavske kulture. O uspešnih športnikih, ki osvajajo kolajne in premikajo meje. O vedno znova neverjetnih mladenkah in mladeničih, ki kažejo, da se za prihodnost Zasavja nikakor ni treba bati. O aktivnih starostnikih, ki se ne ustavijo. O navdušujočem humanitarnem teku, ki potrjuje zasavsko tovarištvo …

Kako se ne bi človek raznežil ob Zasavkah in Zasavcih, ki vsak dan znova pišejo odlične zgodbe. Jih bosta pisala tudi nova poslanca v DZ Gašper Ovnik in Teodor Uranič, ki smo ju povabili na skodelico pogovora?

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus