četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V zagorski knjižnici danes pripravljajo predstavitev najnovejše knjige Alija Žerdina. STPŠ pripravlja že sedmo konferenco TRiii, na kateri bodo dijaki predstavili svoje zaključne naloge in projekte. ZLU pa v Hrastniku pripravlja delavnico prepoznavanja lažnih novic.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 10. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju večinoma sončno. Predvsem v hribovitem svetu bo še možna kakšna popoldanska ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 °C.

Jutri in v četrtek bo pretežno jasno in še nekoliko topleje. Pihal bo jugozahodni veter. V petek bo pretežno oblačno. Nevihte se bodo od severa širile proti osrednji Slovenji.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje pri Mariji Reki je do 10. maja 2022 zaradi sanacije območja plazenja urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet (kratkotrajne do 15-minutne popolne zapore).

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Vače Hostar, Vače vas, Slivna, Slivna Mačkovec (od 8. do 10. ure), TP Strmica (od 8. do 13. ure) in iz TP Hotič, izvod smer Vače (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Toplice, izvod Eberlova in Na Bregu levi del (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Ali Žerdin: predstavitev knjige MMXXI leto nevarnih mutacij – Knjižnica Zagorje

Knjižnica Zagorje bo danes ob 19. uri gostila novinarja in publicista Alija Žerdina, ki bo v pogovoru z Igorjem Goštetom spregovoril o svoji najnovejši knjigi o koronskem dogajanju v letu 2021. Spričo množice družbenih pretresov in političnih anomalij avtor raziskovalno preučuje različne ravni mutacij, ki so nas zapopadle v tem obdobju. Gre za pronicljiv pogled na našo družbeno realnost preteklega leta vse do danes.

Konferenca TRiii – STPŠ Trbovlje

Srednja tehnična in poklicna šola Trbovlje danes pripravlja že sedmo konferenco TRiii. Konferenca bo potekala od 9. do 14. ure v avli Delavskega doma Trbovlje. Na njej bodo dijaki predstavili svoje zaključne izdelke in projekte.

Prepoznavanje lažnih novic: teorije zarote – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 17. uri v živo na lokaciji Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik pripravlja delavnico prepoznavanja lažnih novic na spletu: teorije zarote. Predaval bo Peter Laznik Eberl, doktorski študent filozofije.

Impro gledališče: Open Club z Žano – ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes ob 16. uri pripravlja Impro gledališče: Open club z Žano. V primeru lepega vremena se bodo preselili na teraso.

Delavnica Digitalizirajmo Zasavje: naučimo se uporabljati brezplačne video klice – Europe Direct Zasavje

Europe Direct Zasavje danes od 9. do 11. ure v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja delavnico Digitalizirajmo Zasavje: naučimo se uporabljati brezplačne video klice. Pogledali si boste Zoom, Viber, Skype in še kaj. Spoznali boste mobilno različico kot tudi računalniško.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes med 11.30 in 15. uro cepijo proti covidu-19. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik vsak torek poteka cepljenje proti covidu-19 brez predhodnega naročila. Cepijo od 15. do 16. ure s cepivom Pfizer. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Tončka Čeč

Na današnji dan se je leta 1896 v Trbovljah rodila narodna herojinja Tončka Čeč. Bila je ena najbolj markantnih slovenskih žensk, predana je bila sindikalnemu boju, predvsem rudarjev, in političnemu delovanju, ki se je pokazalo tudi v času osvobodilne vojne, kjer je bila med prvimi, ki so odšli v partizane. Svojo nežnejšo plat pa je kazala v kulturnem delovanju.

Fran Brinar

Na današnji dan je leta 1929 umrl šolnik iz Hrastnika Fran Brinar. Leta 1884 je dovršil učiteljišče v Mariboru in nato služboval po raznih krajih. Od leta 1904 dalje je bil nadučitelj v Gotovljah, kjer je deloval tudi kot tajnik hranilnice in posojilnice. Od leta 1907 dalje je pisal biografije umrlih učiteljev.

Stane Gošte

Na današnji dan je leta 1994 v Domžalah na teniškem igrišču ob igri, ki jo je imel izjemno rad, umrl Stane Gošte, vizionar in izjemno sposoben manager, ki je že v času socializma znal voditi podjetje na moderen managerski način. Zavedal se je, da je lahko podjetje uspešno le, če v njem delajo zadovoljni delavci. Bil je Drnovškov tihi mentor, celo župan Zagorja in močno vpet v siceršnje življenje v zagorski dolini.

Svetovni dnevi

Svetovni dan gibanja

Desetega maja obeležujemo svetovni dan gibanja, katerega namen je spodbujanje telesne dejavnosti in zviševanje deleža telesno dejavnega prebivalstva. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporočajo aktiven življenjski slog in čim več telesne dejavnosti.

Savus


 

Isti avtor