Zavod za mladino in šport Trbovlje ob današnjem svetovnem dnevu Evrope v Parku kulture pripravlja razne delavnice. Zasavska ljudska univerza pa pripravlja računalniško delavnico Digitalizacija nas povezuje.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 9. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastale krajevne plohe in posamezne nevihte. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 23 °C.

Jutri bo sončno. Predvsem v hribovitem svetu bo še možna kakšna popoldanska ploha ali nevihta. V sredo in v četrtek bo pretežno jasno in še nekoliko topleje.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet (kratkotrajne do 15-minutne popolne zapore).

Na cesti Latkova vas–Trbovlje pri Mariji Reki je do 10. maja 2022 zaradi sanacije območja plazenja urejen izmenično enosmerni promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Prečna, izvod Krbulje in Sladič (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje), TP Kresnice vas, izvod Kresniški vrh (od 8. do 10. ure) in iz TP Tolsti vrh (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Vače Hostar, Vače vas, Slivna, Slivna Mačkovec (od 8. do 10. ure), TP Strmica (od 8. do 13. ure) in iz TP Hotič, izvod smer Vače (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Svetovni dan Evrope v Parku kulture – ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes ob 16. uri v Parku kulture v Trbovljah pripravlja delavnice za svetovni dan Evrope. Z metodami neformalnega učenja boste spoznavali članice EU in se spoznali z možnostmi mednarodnega vključevanja v evropske programe, kot so Erasmus+ mladinske mednarodne izmenjave in Evropska solidarnostna enota (projekti solidarnosti ESC).

Digitalizacija nas povezuje – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 17. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja delavnico Digitalizacija nas povezuje: preprosta mobilna in digitalna orodja za komuniciranje in povezovanje. Kako ustvariti skupino na Viberju ali v drugi mobilni aplikaciji in poklepetati, se videti z družinskimi člani, prijatelji, člani društva, kako sodelovati v Zoom in/ali MS Teams pogovoru … Vse to in še več na brezplačni računalniški delavnici.

Mavrična druženja – MC Zagorje

Mladinski center Zagorje danes ob 18. uri pripravlja Mavrična druženja. Srečanje je namenjeno vsem mladim, ki se identificirajo kot LGBTQ+ ali ki svojo spolno usmerjenost še raziskujejo. Druženje je varen prostor, kjer je mogoče dobiti podporo, pogovor, informacije in izmenjati mnenja. Potekajo vsakih 14 dni med 18. in 19.30 uro. Vodi jih socialna pedagoginja in mladinska delavka Tanja Veber.

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Dan spomina na izgubljene nogavice

Izginjanje nogavic je ena največjih nerešenih skrivnosti človeštva. Po minuti molka v čast vsem vašim izgubljenim nogavicam poberite iz predala vse nogavice, ki so izgubile par. Lahko jih uporabite kot krpice za čiščenje ali pa iz njih s šivanko in z nekaj domišljije naredite ročne lutke in polepšate dan otroku.

Svetovni dan Evrope

Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne deklaracije Roberta Schumana, v kateri je ta predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Njegov predlog velja za začetek današnje Evropske unije.

Savus