V tokratni oddaji V zakulisju je avtor Igor Gošte pogledal v zakulisje socialnega dialoga med sindikati, delodajalci in vlado. Slišali boste, kaj je razkrila Evelin Vesenjak, ki po ustanovitelju in dolgoletnem predsedniku Sindikata KNSS- Neodvisnost Francetu Tomšiču, Slavku Kmetiču in Dragu Lombarju vodi omenjeni sindikat, ki je zrasel na krilih znamenite litostrojske stavke.

Ni skrivala lepih besed do Franceta Tomšiča, bolj kritična je bila do Slavka Kmetiča. Kaj je o njem povedala in o poskusu prevzema oziroma pripojitvi sindikata drugim sindikatom, si poglejte v oddaji. V nadaljevanju je dobršen del oddaje spregovorila o delovanju prve vlade Marjana Šarca in tretje vlade Janeza Janše. Slišali boste njeno razmišljanje o socialnem dialogu. Bolj zadovoljna je bila s socialnim dialogom v času Šarčeve vlade. »V času Janševe vlade so nas sicer poslušali, a nikoli slišali,« je povedala in spregovorila tudi o dodatkih, ki so jih bili v času Janševe vlade deležni tudi mnogi, ki do tega po njenem niso bili upravičeni.

»Od vseh ministrov za delo je bil Janez Cigler Kralj po mojem najslabši minister doslej,« je povedala in dodala, da se je pri njem že od vsega začetka videlo, da mu diktira predsednik vlade, kaj lahko pove in kaj ne sme.

Marsikaj zanimivega je povedala tudi o tem, zakaj je bilo prva leta samostojne Slovenije članstvo v sindikatih bolj množično kot trideset let kasneje. Ob koncu oddaje je komentirala pravkar končane volitve in povedala, kaj pričakuje od nove vlade dr. Roberta Goloba. »Čudežev ne more delati, upam pa, da bo okrog sebe zbral ljudi, ki ne bodo preveč politično obremenjeni. Verjamem, da je za socialni dialog.« Slišali boste tudi, kaj meni o morebitnem ministru za delo Luki Mescu.

Na koncu je par besed povedala tudi o SDS, ki bo po teh volitvah opozicijska stranka. »Še nikoli niso bili konstruktivna opozicija, vedno bodo imeli te koprive, viole, trole …, pa iskali neke stvari za nazaj … Enostavno, vedno nas bodo delili, dokler jim bomo to dopustil. Če jim pa ne pustimo veselja, da nas razdelijo, če se nehamo zanimati za njihove nore tv in vsa njihova trobila, pa za njihove besede in se posvečamo samo temu, kako spraviti Slovenijo v tirnice razvoja in blagostanja, bodo izgubili to energijo. Samo ne smemo se jim pustiti, ker oni se s tem hranijo.« Več pa v oddaji.

Igor Gošte

Foto: IG