Litijski mladinski center danes pripravlja jam session. V zagorski in trboveljski kinodvorani si lahko ogledate štiri različne filme. Je pa današnji dan tudi dan zadrge, svetovni dan plesa in evropski dan medgeneracijskega sodelovanja.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 29. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno, predvsem v vzhodni polovici Slovenije bo nastalo nekaj plitve kopaste oblačnosti. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20 °C.

Jutri bo sončno, ponekod bo še pihal šibak veter vzhodnih smeri. V nedeljo in ponedeljek bo spremenljivo oblačno, občasno bodo krajevne plohe.

Zapore cest

Cesta Sevce–Trnovo–Sedraž–Brdce–Marno v Hrastniku je do 30. aprila 2022 popolnoma zaprta zaradi rekonstrukcije ceste.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije pri odjemalcih, ki so oskrbovani iz TP Štangarske Poljane, izvod Poljane (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Jam session – MC Litija

Mladinski center Litija danes ob 20. uri vabi na Jam session. Vidiš svet skozi note in stihe? Te kdaj prime, da bi delil svoje rime? Jam session je odlična priložnost, da svoje ustvarjanje deliš, napišeš nov komad ali se preprosto prepustiš poetičnosti trenutka. Vabljen tudi, če nimaš želje po igranju ampak le po (po)slušanju. Prinesi dobro voljo in ogrete glasilke, za žejna grla in prazne trebuščke pa bodo poskrbeli v centru.

VGC spletna kavarna – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsak petek ob 9. uri na daljavo prek MS Teams pripravlja VGC spletno kavarno. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite malo družbe in obilice smeha.

E-nglish angleščina na daljavo – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsak petek ob 11. uri na daljavo prek MS Teams pripravlja angleške klepetalnice e-nglish (angleščina na daljavo). Na druženjih se pogovarjajo o različnih zanimivih in aktualnih temah, ki bodo podlaga za utrjevanje in pridobivanje novega besedišča, v prvi vrsti pa krepitvi samozavesti pri konverzaciji.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Razstava Dróbec – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 17. in 20. uro ogledate razstavo Dróbec: Majhni koščki narave povezani. Razstavo sta pripravila Deja Hauptman in Andraž Kramberger. Razstava temelji na skodelicah, ki so narejene iz visokotemperaturne gline – kamenine. Vsak kos je v ozadju »podprt« z umetniško fotografijo, ki prikazuje povezavo z naravo in izhodišče samega materiala. Razstava je na ogled do 8. maja.

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 13. ter 16. in 19. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje – DD Hrastnik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik je do 6. maja vsak delovni dan med 17. in 19. uro na ogled likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Slikarska kolonija se bo predstavila z del nastalimi na lanskoletnem slikarskem druženju.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Morbius in Neznosno breme ogromnega talenta

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 18. uri akcijsko pustolovsko grozljivko Morbius, ob 20. uri pa akcijsko komedijo Neznosno breme ogromnega talenta. Igralec Nicolas Cage nejevoljno sprejme ponudbo za milijon ameriških dolarjev, po kateri se mora udeležiti rojstnega dne svojega super oboževalca, ki je med drugim tudi milijarder. Ko zaradi spleta okoliščin stvari postanejo izjemno divje, je prisiljen postati različica nekaterih svojih najbolj ikoničnih in priljubljenih likov, da bi svojo ženo in hčer izvlekel izpod rok oboževalca, za katerega se izkaže, da je zloglasni šef narko kartela.

Prasica, slabšalni izraz za žensko in Barabe

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes prav tako ogledate dva filma – ob 10.30 uri komično animirano akcijo Barabe (še nikoli ni bilo pet prijateljev tako razvpitih, kot so Barabe. Ko pa tolpo po več letih neštetih ropov in dejstvu, da so najbolj iskani zlikovci na svetu, končno ujamejo, gospod Volk sklene dogovor, da jih vse reši iz zapora, kar pomeni: Barabe bodo postale pridne), ob 19. uri pa slovensko dramo Prasica, slabšalni izraz za žensko.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Slavko Jan

Na današnji dan je leta 1987 v Ljubljani umrl gledališki igralec, pedagog in igralec Slavko Jan, ki se je rodil v Zagorju. Od leta 1923 je bil igralec, po 1945 pa režiser Drame Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani, od 1948 do 1952 ter od 1955 do 1961 tudi njen ravnatelj. Poročen je bil z igralko Vido Juvan. Za svoje delo in umetniške stvaritve je prejel številna priznanja. Prešernovo nagrado je dobil dvakrat, leta 1948 za uprizoritev Cankarjevih Hlapcev in leta 1980 za življenjsko delo. Leta 1974 je dobil Borštnikov prstan, leta 1958 pa Sterijevo nagrado za režijo.

Svetovni dnevi

Dan zadrge

Ne zahteva posebnega proslavljanja in slavi dan, ko je Američan švedskega rodu Gideon Sundback (leta 1913) dobil patent za zadrgo.

Evropski dan medgeneracijske solidarnosti

Od leta 2009 29. aprila obeležujemo mednarodni dan medgeneracijske solidarnosti. Predlog za obeleženje tega dneva je bil podan na mednarodni konferenci Medgeneracijska solidarnost za družbe sožitja in socialne povezanosti, ki je potekala na Brdu pri Kranju, 28. in 29. aprila leta 2008. S tem dnevom želimo poudariti nujnost medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti kot ene od najpomembnejših elementov v času vse bolj izrazitih demografskih sprememb.

Svetovni dan plesa

29. april je od leta 1982, ko je Mednarodni gledališki inštitut pri Unescu sprejel pobudo slovenske plesne in baletne legende dr. Henrika Neubauerja svetovni dan plesa. Tako je v spomin na francoskega baletnega reformatorja Jeana Georgesa Noverra, ki se je rodil na današnji dan leta 1727, vsako leto dan, ko se po vsem svetu več govori o plesu, pa tudi več pleše, saj povsod pripravljajo tudi posebne plesne prireditve.

Savus