Pod mentorstvom profesorjev dr. Uroša Ocepka in Simone Izgoršek so se dijaki programa tehnik računalništva konec februarja odpravili v Španijo, v Sevillo, kjer so se dva tedna učili izdelovati igro v podjetju Save Games. Objavljamo prispevek dijaka Matica Bernota.

Poleg programiranja in samega izdelovanja igre smo se po službi v podjetju naučili tudi nekaj osnov španščine, ki smo jih nadgrajevali dan za dnem. Pisali smo test iz španščine, vsi smo ga opravili.

Igro smo izdelovali v sodelovanju s skupino Laibach in temelji na igri Flappy Bird s svojim glasbenim pridihom. Igralec upravlja raketo, ki je glavni predmet v igri. Pomika se lahko gor in dol po zaslonu, ves čas pa drsi desno. Na poti se glede na glasbo, ki se trenutno predvaja, prikazujejo elementi, ki so del plakatov skupine Laibach.

Poleg teh predmetov pa se, podobno vendar bolj po redko, prikazujejo stavbe, ki so tudi del plakatov in posterjev. Ti elementi predstavljajo ovire, ki se jih mora igralec izogibati. Če se njegova raketa zaleti v stavbo, se stopnja igre začne od začetka, pri tem se glasba ponovi in vsi predmeti se nastavijo na začetek. Igra ima sedem stopenj, vključno s prvotno stopnjo vodiča, ki nas popelje in razloži, kako igrati igro. Ko je konec glasbe za trenutno stopnjo, smo stopnjo opravili in odklene se nam naslednja.

V dveh tednih se nismo učili samo izdelovati igre in govoriti špansko, temveč smo raziskovali Sevillo in med vikendom obiskali Rondo in Cordobo, kjer smo si ogledali tamkajšnje znamenitosti. Kljub temu da sta bila obiska obeh krajev zelo zanimiva in posebna, smo na koncu ugotovili, da smo bivali v enem izmed lepših mest, kar smo jih kdaj obiskali, saj ima obilo kulturnih in zgodovinskih znamenitosti. Ob vsem tem pa smo lahko tudi doživeli, kako poteka vsakdanje življenje v tako velikem in pomembnem mestu. Celotna izkušnja nam je pomagala izboljšati ekipno delo in nas napolnila z novimi izkušnjami in motivacijo za doseganje novih ciljev.

Matic Bernot, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje

Foto: Uroš Ocepek