Zagorski mladinski center danes pripravlja uvodno srečanje za Mavrična druženja, ki bodo potekala vsakih 14 dni. Je pa današnji dan tudi svetovni dan pingvinov.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 25. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju delno jasno, več oblačnosti bo na zahodu. Dopoldne bo kakšna ploha možna predvsem v hribovitih krajih na zahodu, popoldne in zvečer pa tudi na severu Slovenije. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19 °C.

Jutri bo pretežno oblačno s pogostimi krajevnimi padavinami. V sredo bo sprva oblačno in deževno. Zapihal bo severnik. Popoldne se bo od zahoda jasnilo. Nekoliko hladneje bo.

Zapore cest

Cesta Sevce–Trnovo–Sedraž–Brdce–Marno v Hrastniku je do 30. aprila 2022 popolnoma zaprta zaradi rekonstrukcije ceste.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Malovrh, izvod proti Razpotniku (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Turje, izvod Verko (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Uvodno srečanje: Mavrična druženja – MC Zagorje

Mladinski center Zagorje danes ob 18. uri pripravlja uvodno srečanje za Mavrična druženja. Srečanje je namenjeno vsem mladim, ki se identificirajo kot LGBTQ+ ali ki svojo spolno usmerjenost še raziskujejo. Druženje bo varen prostor, kjer bo mogoče dobiti podporo, pogovor, informacije in izmenjati mnenja. Potekala bodo vsakih 14 dni med 18. in 19.30 uro. Vodila jih bo socialna pedagoginja in mladinska delavka Tanja Veber.

Likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje – DD Hrastnik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik je do 6. maja vsak delovni dan med 17. in 19. uro na ogled likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Slikarska kolonija se bo predstavila z del nastalimi na lanskoletnem slikarskem druženju.

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Nemščina za začetnike – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 8. uri v živo na lokaciji ZLU Trbovlje pripravlja delavnico nemščine za začetnike. Pridite in si osvežite znanje nemškega jezika.

Slovenske urice – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 11. uri v živo na lokaciji ZLU Trbovlje pripravlja tudi delavnico Slovenske urice, ki so namenjene vsem tujcem, ki bi se radi naučili sporazumevanja ali nadgradili svoje znanje v slovenskem jeziku. Pridite in se seznanite s slovenskim jezikom in kulturo.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

France Klopčič

Na današnji dan je leta 1986 v Ljubljani umrl France Klopčič, jezikoslovec, zgodovinar, novinar, prevajalec, viden član revolucionarnega gibanja med obema svetovnima vojnama in vodja delavskih akcijskih čet v spopadu z Orjuno leta 1924 v Trbovljah. V Moskvi ga je zajel val Stalinskih čistk, kjer je bil kot kaznjenec poslan v Gulag in tam preživel kar osem let.

Svetovni dnevi

Svetovni dan pingvinov

Svetovni dan pingvina se praznuje vsako leto 25. aprila. Ta dan je bil izbran, ker označuje dan, ko pingvini vsako leto migrirajo proti severu. Pingvini Adelie se selijo v jesensko sezono Antarktike do naslednje pomladi. Vendar pa ni jasno, kdo je ustvaril svetovni dan pingvina. Na ta dan je bistvenega pomena izvedeti več o pingvinih in kako jih zaščititi. Pingvini veljajo za ogroženo vrsto, pri čemer se je pet vrst v zadnjih letih znatno zmanjšalo.

Savus