V Zasavju so volilci na tokratnih volitvah močno podprli gibanje Svoboda. Oba njihova kandidata so izvolili v parlament z več kot 40 odstotno podporo. Gašper Ovnik je v novem okraju Hrastnik – Trbovlje dosegel celo najboljši rezultat med vsemi slovenskimi kandidati za poslance – 45,54%.  Tudi Teo Uranič je bil z 41,04% v Zagorju med poslance izvoljen z enim največjih odstotkov v Sloveniji. Ostalih poslancev Zasavci tokrat niso izvolili.

V volilnem okraju Zagorje so volilci največ glasov, 4134 (41,04%), namenili Teu Uraniču (Svoboda), Alenka Forte iz SDS (sedanja državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje) jih dobila 1567 (15,56%) vendar so tradicionalno volilci iz Posavja in Dolenjske na listi SDS tudi tokrat dosegli višje odstotke podpore in ni imela možnosti za preboj v parlament. Tretji rezultat je z 761 glasovi (7,56) dosegel dosedanji poslanec in nekdanji minister Rudi Medved (LMŠ), ki pa se je skupaj s stranko poslovil od državnega zbora. Peta je bila Nataša Češko (SD) s 661 glasovi (6,56%), šesti Aljaž Jerin (NSi) s 472 glasovi (4,69%), sedmi podpredsednik SLS Primož Jelševar (Povežimo Slovenijo) s 388 glasovi (3,85%), osmi pa Vladimir Poredoš (Vesna), ki so mu namenili 369 glasov (3,66%). Levica je v Zagorju dobila z Evo Koprivšek Petkovšek 367 glasov (3,64%), SAB z Rebeko Ostrovršnik pa 277 (2,75%), Resni.ca s Petro Vrtačnik 269 (2,67%), Naša dežela z Romanom Savškom pa 250 (2,48%). Ostali so pristali pod 2 odstotkoma, med njimi tudi nekdanji poslanec SNS Srečko Prijatelj.

V novonastalem volilnem okraju, ki zajema občini Hrastnik in Trbovlje, je bil veliki zmagovalec tokratnih volitev Gašper Ovnik (Svoboda), ki je s 6591 glasovi dosegel absolutno največji odstotek glasov (45.54%) od vseh kandidatov, ki so tokrat kandidirali na tokratnih volitvah. Druga je bila s 2132 glasovi (14,73%) Patricija Gorenc (SDS), ki jo je doletela podobna usoda kot Alenko Forte v Zagorju. Dosedanji poslanec Soniboj Knežak (SD) se kljub 1504 glasovi (10,39%) ni uspel uvrstiti v parlament, saj je stranka osvojila premalo odstotkov v slovenskem merilu, da bi prišla v parlament dva kandidata iz te volilne enote. Prehitel ga je Matjaž Han, ki je kandidiral v Laškem in Radečah. Še en dosedanji poslanec se je moral posloviti. Primož Siter (Levica) je dobil 681 glasov (4,70%). Potem pa so se z odstotki pod parlamentarnim pragom 4% razvrstili poraženci teh volitev, med bolj znanimi učitelj Nermin Bajramović (Vesna), nekdanji direktor ZD Hrastnik Gregor Pajić (Povežimo Slovenijo) in Jože Pustoslemšek (Naša dežela).

Niti eden dosedanji poslanec iz Zasavja ne bo ponovil mandata. Soniboj Knežak, Rudi Medved in Primož Siter so nabrali premalo glasov, Ivan Hršak pa ni več kandidiral. Zasavje bo imelo tokrat najmanj poslancev v vseh sklicih, le dva. Gašper Ovnik in Teo Uranič bosta zastopala v parlamentu ljudi iz Zasavja kot člana vladajoče stranke Svoboda, ki bo z dr. Robertom Golobom očitno tudi vodila vlado. Med zasavske poslance nekako vedno štejemo še Matjaža Hana (SD) iz Radeč in Janjo Sluga, Trboveljčanko, ki živi v laški občini in je tokrat kandidirala in bila izvoljena v Celju na listi Svoboda.

Savus

Foto: arhiv Savus