V petek in soboto, 22. in 23. aprila, se je v okviru razširjenega programa v CŠOD na bližnjih Prvinah odvil prvi vikend japonske kulture in literature, ki sta ga organizirali učiteljici slovenščine z OŠ Toneta Okrogarja v Zagorju Erika Jenko in Katarina Eranovič.

Osmošolci in devetošolci so se najprej preizkusili v borilnih veščinah. Pod mentorstvom Tine Baloh, Tjaše Kovačič in Primoža Bračiča iz kluba Pon Do Kwan Zagorje, ki se ponašajo z vrhunskimi rezultati na svetovnem nivoju, so učenci izvedeli nekaj o zgodovini tega športa, nato pa so še sami zavihali rokave in vneto raztegovali svoje mišice.

Soboto so začeli »bojno« razpoloženi. Pod vtisom petkovega filma Poslednji samuraj so najstniki tudi sami poprijeli za lok in napeli tetive ter po uspešnem treningu izvedli še pravcati lokostrelski turnir. To izkušnjo jim je prijazno in z veliko dobre volje omogočil Bojan Motoh iz Lokostrelskega kluba Valvazor Zagorje.

Nato so učenci zavihteli peresa ter strnili svoje misli v stalno japonsko pesniško obliko, poimenovano haiku. Sobotno popoldne so na koncu popestrili člani Društva Animov, ki so posebej za ta dogodek pripotovali iz Izole ter prikazali japonsko (pop) kulturo. Učenci so med drugim imeli priložnost ogleda stripov in mang, igrali so tudi japonski šah »shogu«.

Pred slovesom so se pri večerji pozabavali še z japonskimi palčkami, s katerimi so spretno navijali rezance, nato pa so se polni lepih vtisov spustili nazaj v Zagorsko dolino.

EJ, KE

Foto: arhiv OŠ Toneta Okrogarja Zagorje