torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Hrastniku na Kalu danes pripravljajo drugo izvedbo Hrastnik Traila. V Trbovljah pripravljajo pravljični maraton in pravljično urico, v Zagorju pa bodo zaključili s čistilnimi akcijami v posameznih krajevnih skupnostih.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 23. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju spremenljivo do pretežno oblačno, več možnosti za sonce bo popoldne. Pojavljale se bodo manjše krajevne padavine, v vzhodnih krajih bo večinoma suho. Sredi dneva bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, najvišje dnevne od 12 do 20 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. V severovzhodni Sloveniji bo povečini suho, drugod bodo občasno krajevne padavine, ki bodo močnejše v zahodnih krajih. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. V ponedeljek bo spremenljivo, predvsem v zahodni polovici Slovenije tudi pretežno oblačno. V zahodni in severni Sloveniji bodo predvsem sredi dneva in popoldne krajevne plohe, drugod bo večinoma suho. Še bo pihal jugozahodnik.

Zapore cest

Cesta Sevce–Trnovo–Sedraž–Brdce–Marno v Hrastniku je do 30. aprila 2022 popolnoma zaprta zaradi rekonstrukcije ceste.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Izlake (od 7. do 11. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Hrastnik Trail

V Hrastniku danes pripravljajo drugo izvedbo Hrastnik Traila. Na voljo sta dve že poznani trasi – Turističnih 6 in Razglednih 12. Obe sta težavno primerni tako za izkušene gorske tekače kot za občasne rekreativce. Na trasi Turističnih 6 ostaja tudi družinska kategorija ali kot ji rečejo v ekipi Hrastnik Trail: izlet v naravo za celotno družino.

Pravljični maraton – DD Trbovlje

Pravljičarke iz Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje nas bodo ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic z zgodbami popeljale visoko nad oblake domišljije. V trboveljskem parku kulture med 11. in 13. uro za najmlajše namreč pripravljajo pravljični maraton.

S knjigo v kino: Peter Zajec – DD Trbovlje

Delavski dom Trbovlje in Knjižnica Trbovlje danes vabita na pravljično urico, ki so bo začela ob 16.30 uri. Sledila bo še projekcija filma Peter Zajec: Skok v pustolovščino.

Čistilna akcija v Zagorju

V Občini Zagorje bodo danes zaključili s čistilnimi akcijami po posameznih krajevnih skupnostih, ki so potekale zadnji mesec. Veliko večino so morali zaradi slabega vremena prestaviti. Danes bo čistilna akcija potekala v KS Jože Marn in KS Šentlambert.

Razstava Dróbec – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 16. in 19. uro ogledate razstavo Dróbec: Majhni koščki narave povezani. Razstavo sta pripravila Deja Hauptman in Andraž Kramberger. Razstava temelji na skodelicah, ki so narejene iz visokotemperaturne gline – kamenine. Vsak kos je v ozadju »podprt« z umetniško fotografijo, ki prikazuje povezavo z naravo in izhodišče samega materiala. Razstava je na ogled do 8. maja.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Severnjak

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 19. uri ogledate akcijsko, pustolovsko dramo Severnjak. Na velika platna prihaja zgodba vikinškega princa, ki si prizadeva maščevati umor svojega očeta v akcijski avanturi Severnjak.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Jože Menih Rajko

Na današnji dan se je leta 1922 v Hrastniku rodil komisar pohorskega bataljona Jože Menih Rajko, ki je svojo življenjsko pot zaključil že v rosnih letih. Živel je namreč v krutih in viharnih časih, ki so burno vodili nit življenja. Leta 1953 so ga razglasili za narodnega heroja. Po njem se imenuje tudi osnovna šola v Hrastniku.

Slavko Marcen

Na današnji dan se je leta 1944 v Celju rodil industrijski in grafični oblikovalec Slavko Marcen. Čeprav je bil odličen učenec, se je moral zaradi pomanjkanja denarja zaposliti kot odnašalec stekla v Steklarni Hrastnik (1959), kjer so mu kasneje omogočili, da se nadaljnje izobrazi. Kot vodja razvoja (od l. 1992) je predlagal in odločilno sodeloval pri sanaciji in prestrukturiranju podjetja – nova filozofija, novi izdelki, novi kupci, novi trgi. Leta 1998 je sodeloval tudi pri zamenjavi grba Občine Hrastnik – ideja in oblikovanje sta njegovo delo.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan knjige in avtorskih pravic

Današnji dan je simboličen dan za svetovno književnost, saj so na ta dan leta 1616 umrli Cervantes, Shakespeare in Inca Garcilaso de la Vega. Ta dan je tudi rojstni dan ali dan smrti naslednjih cenjenih avtorjev: Maurice Druon, Haldor K. Laxness, Vladimir Nabokov, Joseph Pla in Manuel Mejia Vallejo. Na Generalni konferenci Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) so leta 1995 razglasili 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic, saj so s tem želeli izkazati spoštovanje knjigam in njihovim avtorjem. Hkrati pa so tudi želeli spodbuditi ljudi, še posebej mladino, da odkrije užitke branja in pridobi spoštovanje do prispevkov teh, ki so s svojimi deli pripomogli k družbenemu in kulturnemu napredku človeštva.

Svetovni dan veterinarjev

Veterinarji po vsem svetu, vsako leto, zadnjo soboto v aprilu, obeležujejo svoj dan. Določilo ga je svetovno združenje veterinarjev leta 2000. To je dan, ko so v ospredju različni vidiki dela veterinarjev. Svetovno združenje veterinarjev si prizadeva za napredek na področjih varovanja okolja v smislu podnebnih sprememb, ki lahko posredno in neposredno vplivajo na zdravje in dobrobit živali ter zagotavljanju naravnih virov in možnosti za izboljšanje reje živali.

Savus


 

Isti avtor