Delavski dom Trbovlje danes vabi na gala koncert vokalne skupine Perpetuum Jazzile. Mladinski center Zagorje pripravlja koncert treh zasavskih metal bendov, v Trbovljah pa bodo odprli nove prostore medicine dela, prometa in športa.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 22. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju oblačno in deževno. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 13 °C.

Jutri, v nedeljo in ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno. V severovzhodni Sloveniji bo povečini suho, drugod bodo občasno krajevne padavine, ki bodo v nedeljo pogostejše. Pihal bo jugozahodni veter.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Pri objektu Novi log 19 E v Hrastniku urejajo novo otroško igrišče. Dela se bodo izvajala do 23. aprila 2022, med delavniki od 7. do 17. ure. Vse stanovalce prosijo, da v tem času ne parkirajo na lokalni cesti Novi log 19 ABCDE ter pri uvozu iz glavne ceste ABCDE–Novi log–Prapretno zaradi prostega dostopa tovornjakov in mehanizacije do lokacije novega otroškega igrišča. Zaradi izvajanja del bo zaprtih tudi nekaj parkirnih mest nad igriščem.

Cesta Sevce–Trnovo–Sedraž–Brdce–Marno v Hrastniku je do 30. aprila 2022 popolnoma zaprta zaradi rekonstrukcije ceste.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Malovrh, izvod proti Razpotnik (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Gala koncert Perpetuum Jazzile – DD Trbovlje

Delavski dom Trbovlje danes ob 20. uri vabi na gala koncert Perpetuum Jazzile. Vstopnice lahko kupite v tajništvu Delavskega doma Trbovlje od ponedeljka do petka med 8. in 13. uro ter na blagajni Delavskega doma Trbovlje eno uro pred kino predstavami.

Event Horizon – MC Zagorje

V Mladinskem centru Zagorje danes ob 21. uri za metalce pripravljajo koncert treh zasavskih bandov. Na odru bodo Terminal Disease, Dislocated in Life on Display. Koncert se bo odvil v dvorani mladinskega centra, vstopnina pa znaša 3 evre.

Uradno odprtje novih prostorov medicine dela, prometa in športa

Zdravstveni dom Trbovlje danes ob 8. uri v športnem objektu Rudar pripravlja uradno odprtje in predstavitev novih prostorov medicine dela, prometa in športa. Na odprtju bosta prisotna županja Jasna Gabrič in direktor ZD Trbovlje Denis Tomše.

Obdaritev v Knjižnici Hrastnik

V Knjižnici Hrastnik bodo danes vsakemu obiskovalcu podarili knjigo iz zbirke odpisanega gradiva.

VGC spletna kavarna – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsak petek ob 9. uri na daljavo prek MS Teams pripravlja VGC spletno kavarno. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite malo družbe in obilice smeha.

E-nglish angleščina na daljavo – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsak petek ob 11. uri na daljavo prek MS Teams pripravlja angleške klepetalnice e-nglish (angleščina na daljavo). Na druženjih se pogovarjajo o različnih zanimivih in aktualnih temah, ki bodo podlaga za utrjevanje in pridobivanje novega besedišča, v prvi vrsti pa krepitvi samozavesti pri konverzaciji.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Razstava Dróbec – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 17. in 20. uro ogledate razstavo Dróbec: Majhni koščki narave povezani. Razstavo sta pripravila Deja Hauptman in Andraž Kramberger. Razstava temelji na skodelicah, ki so narejene iz visokotemperaturne gline – kamenine. Vsak kos je v ozadju »podprt« z umetniško fotografijo, ki prikazuje povezavo z naravo in izhodišče samega materiala. Razstava je na ogled do 8. maja.

Likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje – DD Hrastnik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik je do 6. maja vsak delovni dan med 17. in 19. uro na ogled likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Slikarska kolonija se bo predstavila z del nastalimi na lanskoletnem slikarskem druženju.

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 13. ter 16. in 19. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Notre-Dame v plamenih in Severnjak

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 18. uri francosko dramo Notre-Dame v plamenih (film predstavlja ponazoritev uničujočega dogodka, ki se je zgodil 15. aprila 2019, ko je katedrala utrpela največji požar v zgodovini), ob 20. uri pa akcijsko, pustolovsko dramo Severnjak. Na velika platna prihaja zgodba vikinškega princa, ki si prizadeva maščevati umor svojega očeta v akcijski avanturi Severnjak.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Franc Snoj

Na današnji dan je leta 1962 v Ljubljani umrl viden politik Slovenske ljudske stranke Franc Snoj. Udejstvoval se je v mladinskih organizacijah SLS, med svetovnima vojnama je bil starešina Zveze gasilcev Jugoslavije. Med 2. svetovno vojno je skupaj z zavezniki sodeloval s partizanskim gibanjem. Po vojni so ga zaradi poskusov ustanavljanja politične opozicije obsodili na Nagodetovem procesu. V zaporu je preživel štiri leta.

Svetovni dnevi

Svetovni dan Zemlje

Dan Zemlje po vsem svetu obeležujejo od leta 1970, leta 2009 pa je 22. april za mednarodni dan Zemlje razglasila Generalna skupščina ZN.

Savus