V Knjižnici Zagorje lahko danes prisluhnete potopisnemu predavanju o Jordaniji, ki ga pripravljata Eva in Matej Korbar. V Delavskem domu Trbovlje pripravljajo otvoritev razstave Dróbec, v zagorskem mladinskem centru pa predavanje Premagaj strah, stres in skrbi.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 12. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sončno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. Pihal bo jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od -3 do 3, najvišje dnevne od 16 do 22 °C.

Jutri in v četrtek se bo nadaljevalo sončno vreme, občasno bo na nebu nekaj visoke koprenaste oblačnosti. Čez dan bo pihal šibak veter južnih smeri. Postopno bo še topleje.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Pri objektu Novi log 19 E v Hrastniku urejajo novo otroško igrišče. Dela se bodo izvajala do 23. aprila 2022, med delavniki od 7. do 17. ure. Vse stanovalce prosijo, da v tem času ne parkirajo na lokalni cesti Novi log 19 ABCDE ter pri uvozu iz glavne ceste ABCDE–Novi log–Prapretno zaradi prostega dostopa tovornjakov in mehanizacije do lokacije novega otroškega igrišča. Zaradi izvajanja del bo zaprtih tudi nekaj parkirnih mest nad igriščem.

Cesta Sevce–Trnovo–Sedraž–Brdce–Marno v Hrastniku je do 30. aprila 2022 popolnoma zaprta zaradi rekonstrukcije ceste.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Lisca, izvod Kolenc (od 9. do 10. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Spodnje Znojile (od 8. do 10. ure), TP Izlake, izvod Naselje Medijske Toplice (od 8. do 13. ure), TP Zavine (od 11. do 13. ure) in iz TP Zgornje in Spodnje Izlake (od 13. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Potopisno predavanje o Jordaniji: Eva in Matej Korbar – Knjižnica Zagorje

Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje danes ob 19. uri vabi na potopisno predavanje o Jordaniji, ki ga pripravljata Eva in Matej Korbar. Jordanija je kar štirikrat večja država od Slovenije na bližnjem vzhodu. Tam se prepleta dediščina največjih religij sveta, krči mrtvo morje in širi puščava ter širi mir v nemirni regiji.

Odprtje razstave Dróbec – DD Trbovlje

Delavski dom Trbovlje danes ob 18. uri vabi na odprtje razstave Dróbec: Majhni koščki narave povezani v celoto. Razstavo pripravljata Deja Hauptman in Andraž Kramberger, ki predstavita preplet fotografij in keramike. Razstava je na ogled do 8. maja.

Predavanje Premagaj strah, stres in skrbi – MC Zagorje

Mladinski center Zagorje danes ob 17. uri vabi na predavanje Andreja Pešca z naslovom Premagaj strah, stres in skrbi. Andrej Pešec kot strokovni sodelavec sodeluje s preko 180 zavodi v Sloveniji in na tujem. Vodil je že preko 1500 predavanj, webinarjev in izobraževanj, za katere so značilni nenavadni praktični primeri, sinteza sodobnih celostnih znanj, modrosti, leadershipa in motivacijske filozofije ter zanimive zgodbe iz vsakdanjega življenja.

Velikonočna delavnica: barvanje pirhov – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 10. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja velikonočno delavnico barvanja pirhov. Barvanje in ustvarjanje raznovrstnih pirhov je lahko prava kreativna eksplozija.

Litija, naše mesto – Občina Litija

Občina Litija danes ob 19. uri vabi na odkritje skulpture ob krožišču na Ljubljanski cesti, ki so jo postavili ob 100. obletnici čebelarske pravde in 70. obletnici razglasitve Litije za mesto. Kamnita skulptura je delo akademskega slikarja Zlata Rudolfa.

Akcija Očistimo okolje v Hrastniku

V Hrastniku se danes nadaljuje akcija Očistimo okolje. Do 21. aprila bodo tako v posameznih krajevnih skupnostih postavljeni zabojniki za kosovne odpadke. Danes lahko odpadke odložite v zabojnike v Turju (Stara šola, Čreta in razcep Gore–Kopitnik) in na Kopitniku (odcep Grahek). Jutri pa lahko odpadke odložite v zabojnike v Čečah (Ravne, avtobusna postaja Zadružni dom in Goveji potok), v Naselju za Savo in v Podkraju (Samski dom).

Čistilna akcija Zagorje

Tudi v Zagorju danes nadaljujejo s čistilno akcijo. Danes bo ta potekala v KS Šentgotard od 16. ure dalje.

Open Club ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje ima vsak torek od 16. do 19. ure odprt Open Club. Prostor za mlade, v katerem so možnosti, priložnosti, dobra volja in občutek skupnosti. V klubu se pogovarjajo, razvijajo nove ideje in dogodke, včasih kreativno ustvarjajo ter delajo po inovativnih tehnikah neformalnega učenja.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes med 11.30 in 15. uro cepijo proti covidu-19. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik vsak torek poteka cepljenje proti covidu-19 brez predhodnega naročila. Cepijo od 15. do 16. ure s cepivom Pfizer. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Dogodek

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate francosko dramo Dogodek. Obetavna študentka Anne odkrije, da je noseča. Čeprav je splav zakonsko prepovedan, sklene ukrepati, saj hoče sama odločati o svojem telesu in svoji prihodnosti. A izpiti se bližajo, njen trebuh pa povečuje … Film, posnet po romanu Annie Ernaux, je osvojil zlatega leva v Benetkah in nagrado Kinotripove mladinske žirije na zadnjem Liffu.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Karel Gorjup

Na današnji dan je leta 2002 v Trbovljah umrl eden najbolj prepoznavnih trboveljskih kulturnikov Karel Gorjup. Poklicno se je sicer ukvarjal s strojništvom, dolga leta pa je delal v kulturnem društvu Svoboda Dobrna kot mentor, režiser, dirigent mladinskega pevskega zbora, igralec v igrah in kot dolgoletni predsednik društva.

Jože Ciuha

Na današnji dan je leta 2015 umrl slovenski slikar, ilustrator, grafik, pesnik, tudi pisec potopisov iz Trbovelj Jože Ciuha. Bil je izjemno samosvoj avtor, ki je živel med Parizom, otokom Šipanom in Ljubljano. Imel je več kot 800 samostojnih in skupnih razstav v galerijah in muzejih po vsem svetu. Njegova dela so tudi v zbirkah maroškega kralja in japonskega cesarja. Bil je dobitnik imenitnih slovenskih in mednarodnih priznanj.

Svetovni dnevi

Dan pečenega sira

Ves dan jeste pečen sir, za zajtrk si ga privoščite popečenega v opekaču med dvema koščkoma opečenca, za kosilo ocvrtega, za večerjo potresite kocke popečenega sira na solato, vmes pa ne pozabite malicati pečenega sirčka s sadjem.

Mednarodni dan vesoljskih poletov s posadko

Generalna skupščina ZN je 7. aprila 2011 z resolucijo A/RES/65/271 razglasila 12. april za mednarodni dan vesoljskih poletov s posadko. Datum 12. april 1961 sicer zaznamuje prvi vesoljski polet s posadko, izvedel pa ga je Yuri Gagarin iz nekdanje Sovjetske zveze.

Svetovni dan lionizma

Današnji dan, 12. april, je svetovni dan lionizma, ki se je v devetih desetletjih iz ZDA razširil po vsem svetu. Mednarodni Lions klub je postal največja mednarodna prostovoljna humanitarna organizacija na svetu, deluje pa v več kot 200 državah.

Savus