Občina Litija danes praznuje kar dve obletnici – 100. obletnico Čebelarske pravde in 70. obletnico razglasitve Litije za mesto. Ob tem pripravljajo predavanje in priložnostno razstavo. ZLU pripravlja računalniško delavnico pred velikonočnimi prazniki, v Hrastniku pa nadaljujejo s čistilno akcijo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 11. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju prevladovalo sončno vreme. Popoldne bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16 °C.

Jutri, v sredo in četrtek se bo nadaljevalo sončno vreme, občasno bo na nebu več visoke koprenaste oblačnosti. Predvsem v torek bo še pihal jugozahodni veter. Postopno bo topleje.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Pri objektu Novi log 19 E v Hrastniku urejajo novo otroško igrišče. Dela se bodo izvajala do 23. aprila 2022, med delavniki od 7. do 17. ure. Vse stanovalce prosijo, da v tem času ne parkirajo na lokalni cesti Novi log 19 ABCDE ter pri uvozu iz glavne ceste ABCDE–Novi log–Prapretno zaradi prostega dostopa tovornjakov in mehanizacije do lokacije novega otroškega igrišča. Zaradi izvajanja del bo zaprtih tudi nekaj parkirnih mest nad igriščem.

Cesta Sevce–Trnovo–Sedraž–Brdce–Marno v Hrastniku je do 30. aprila 2022 popolnoma zaprta zaradi rekonstrukcije ceste.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Samski dom (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Lisca, izvod Kolenc (od 9. do 10. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Litija, naše mesto – Občina Litija

Občina Litija danes praznuje kar dve obletnici – 100. obletnico čebelarske pravde in 70. obletnico razglasitve Litije za mesto. V Mestnem muzeju Litija si lahko tako danes ob 18. uri udeležite predavanja kustosinje Helene Hauptman o zgodovinskem letu 1952 in predstavitve jubilejne številke literarne revije Regrat s spomini na življenje v Litiji. Dogodek bo spremljala priložnostna razstava.

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Računalniška delavnica pred velikonočnimi prazniki – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 16. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja računalniško delavnico pred velikonočnimi prazniki. Naj bodo velikonočni prazniki nekaj posebnega tudi letos. Bodite letos vi tisti, ki se boste ob bližajočih se velikonočnih praznikih spomnili svojih najdražjih in jim poslali unikatno elektronsko voščilnico, ki jo boste sami izdelali na računalniški delavnici. Brez pomoči ne bo šlo, tako da bo na pomoč priskočil velikonočni zajček.

Akcija Očistimo okolje v Hrastniku

V Hrastniku se danes nadaljuje akcija Očistimo okolje. Do 21. aprila bodo tako v posameznih krajevnih skupnostih postavljeni zabojniki za kosovne odpadke. Danes lahko odpadke odložite v zabojnike v Turju (Stara šola, Čreta in razcep Gore–Kopitnik) in na Kopitniku (odcep Grahek). Jutri pa lahko odpadke odložite v zabojnike v Čečah (Ravne, avtobusna postaja Zadružni dom in Goveji potok), v Naselju za Savo in v Podkraju (Samski dom).

Nemščina za začetnike – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 8. uri v živo na lokaciji ZLU Trbovlje pripravlja delavnico nemščine za začetnike. Pridite in si osvežite znanje nemškega jezika.

Slovenske urice – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 11. uri v živo na lokaciji ZLU Trbovlje pripravlja tudi delavnico Slovenske urice, ki so namenjene vsem tujcem, ki bi se radi naučili sporazumevanja ali nadgradili svoje znanje v slovenskem jeziku. Pridite in se seznanite s slovenskim jezikom in kulturo.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Rešilec

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate ameriško srhljivko Rešilec. Odlikovani veteran Will Sharp obupano želi priti do denarja, da bi lahko poplačal visoke račune za zdravljenje svoje žene in za pomoč prosi osebo, za katero ve, da ne bi smel – svojega posvojenega brata Dannyja.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Svetovni dan hišnih ljubljenčkov

Danes je svetovni dan hišnih živali. Slovenija je po uradnih ocenah »pasja dežela«: po številu psov sodimo v evropski vrh, psa naj bi imelo vsako tretje gospodinjstvo. Niti približnih ocen ni, koliko je v Sloveniji mačk, a zelo verjetno imamo Slovenci več hišnih ljubljencev kot otrok. Vsako leto je pri nas zavrženih okrog 8000 hišnih živali.

Svetovni dan Parkinsove bolezni

Kar polovica bolnikov s Parkinsonovo boleznijo se sooča tudi z depresijo. Zato je prav, da se ob 11. aprilu, svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni, ki ga je določila Svetovna zdravstvena organizacija, spomnimo na izzive, s katerimi se vsak dan soočajo bolniki in njihovi svojci. 11. april pa ima še dodatno simboliko, saj je tudi rojstni dan angleškega zdravnika dr. Jamesa Parkinsona, ki je leta 1817 napisal kratek esej, v katerem je prvi popisal simptome Parkinsonove bolezni.

Savus