V Trbovljah bodo danes otvorili prostore novega Regijskega centra za obveščanje. Slovesnosti se bo udeležil tudi minister za obrambo Matej Tonin. V Zagorju in Hrastniku pa pričenjajo s tednom čistilnih akcij.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 4. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo. V hribovitih krajih severozahodne Slovenije bo možna kakšna kaplja dežja. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 1, najvišje dnevne od 6 do 10 °C.

Jutri in v sredo bo na vzhodu sončno, drugod bo občasno več oblačnosti. Pihal bo jugozahodnik, topleje bo.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Cesta Sevce–Trnovo–Sedraž–Brdce–Marno v Hrastniku je do 30. aprila 2022 popolnoma zaprta zaradi rekonstrukcije ceste.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kolodvor Zagorje, izvod Savska cesta (od 8. do 9. ure) (nadzorništvo Zagorje), TP Podroje, izvod Sveti Večer (od 8.30 do 10.30 ure) in iz TP Podmilj, izvod Spodnji Mamolj (od 8.30 do 14. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Znojile (od 8. do 10. ure), TP Žaga Jesenovo (od 11. do 13. ure) in iz TP Korito (od 12. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Otvoritev ReCo Trbovlje

Ministrstvo za obrambo danes ob 15. uri vabi na otvoritev novih prostorov regijskega centra za obveščanje v Trbovljah. Ta bo potekala v Gasilskem domu Trbovlje. Otvoritvene slovesnosti se bodo udeležili Matej Tonin, minister za obrambo, Jasna Gabrič, županja Občine Trbovlje, Marko Funkl, župan Občine Hrastnik, in Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje ob Savi.

32. regijski otroški parlament – Občina Trbovlje

Društvo prijateljev mladine Trbovlje in Občina Trbovlje danes ob 10. uri pripravljata že 32. regijski otroški parlament. Ta bo v sejni sobi Občine Trbovlje.

Začetek akcije Očistimo okolje v Hrastniku

V Hrastniku se danes začenja akcija Očistimo okolje. Do 21. aprila bodo tako v posameznih krajevnih skupnostih postavljeni zabojniki za kosovne odpadke. Danes lahko odpadke odložite v zabojnike na Novem Domu (Pirc), v Prapretnem (Rotar), na Frtici (pri Levcu), na Taborniški poti (Taborniški dom) in v Podkraju (Ribiški dom). Jutri pa lahko odpadke odložite v zabojnike na Kovku (dom KS in odcep Mačkovec), v Kupški vasi in v Turjah (odcep Kovk).

Začetek čistilne akcije v Zagorju

Tudi v Zagorju se danes začenjajo pomladne čistilne akcije. Od danes do 10. aprila bo ta potekala v KS Čemšenik. Občane vabijo, da se urejanja in čiščenja brežin ob cestah in vodotokih, sprehajalnih poteh, gozdnih in travnatih površinah in druge okolice, kjer so se čez zimo nabrali odpadki, lotijo v okviru posamezne krajevne skupnosti.

Tiskovna konferenca iniciative Gremo volit v Zasavju

Inštitut 8. marec danes ob 11. uri vabi na tiskovno konferenco iniciative Gremo volit v Zasavju. Ta bo potekala pred Upravno enoto v Zagorju. Na tiskovni konferenci bosta govorili Alenka Kreč Bricelj in Eva Koprivšek Petkovšek, ki aktivno sodelujeta pri organizaciji in koordinaciji dejavnosti iniciative v regiji. Spregovorili bosta o predlogu zakona proti škodljivim ukrepom oblasti, kako bo v regiji potekalo zbiranje overjenih podpisov in katere dejavnosti pripravljajo.

Približevanja: Gost Tone Vogrinec – KC Litija

Kulturni center Litija danes ob 19. uri vabi na pogovor z Tonetom Vogrincem, ki je pred kratkim izdal avtobiografijo z naslovom Vsi me kličejo Tona. Bil je smučar in tudi tenisač, trener, direktor reprezentanc, šef smučarskega sklada – menedžer in s svojim delom je omogočil razvoj mnogim vrhunskim smučarjem. Vedno srčen in predan delu je dosegel, da je smučanje postalo nacionalni šport. Pogovor z njim bo zanimiv, s štajerskim pridihom.

Nemščina za začetnike – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 8. uri v živo na lokaciji ZLU Trbovlje pripravlja delavnico nemščine za začetnike. Pridite in si osvežite znanje nemškega jezika.

Slovenske urice – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 11. uri v živo na lokaciji ZLU Trbovlje pripravlja tudi delavnico Slovenske urice, ki so namenjene vsem tujcem, ki bi se radi naučili sporazumevanja ali nadgradili svoje znanje v slovenskem jeziku. Pridite in se seznanite s slovenskim jezikom in kulturo.

Art Kum Extempore 2021 – Galerija Medija

V Galeriji Medija si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate razstavo Art Kum Extempore 2021, ki je tokrat posvečena zasavskemu akademskemu slikarju iz Trbovelj Janezu Knezu. V letu 2021 je minilo 90 let od rojstva tega akademskega slikarja, ki je umrl pred 11 leti, bil pa je tudi pobudnik Extempora Art Kum. Razstava je na ogled do 6. aprila.

Fotografska razstava Benjamina Krežeta – Foto galerija f 2,8

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 17. do 19. ure ogledate fotografsko razstavo Benjamina Krežeta. Vsestranski umetnik in kulturnik iz Trbovelj se predstavlja z opusom Demise of deception / Double talk. Razstava je na ogled do 5. aprila 2022.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Nitram

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate ameriški triler Nitram. Film, posnet po resničnih dogodkih, ki so vodili k enemu najhujših pokolov v sodobni avstralski zgodovini, masakru v Port Arthurju leta 1996, v katerem je moški 35 ljudi ubil in jih 23 ranil. Nitram je vzdevek osamljenega in nesrečnega mladeniča, ki se ne zna vklopiti v družbo in ne premore empatije. Vzdevek mu nadenejo vrstniki, ki se ga hkrati bojijo in se mu posmehujejo, kmalu pa izgubi še svojo edino prijateljico. Njegova starša sta od vzgoje napornega otroka že nekoliko otopela in ne najdeta zadostne podpore ne v zdravstvu ne v družbi, ki dovoljuje kupčevanje z orožjem.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan zavedanja nevarnosti min in podpori ukrepom odstranjevanja min

Generalna skupščina je 4. april razglasila za mednarodni dan zavedanja nevarnosti min in podpori ukrepom odstranjevanja min. Vsak mesec zaradi sprožitve min umre 2000 ljudi. Določena območja še vedno niso razminirana, zato predstavljajo stalno grožnjo življenju. 80 odstotkov žrtev min je civilistov in kar 25 odstotkov je otrok.

Svetovni dan zapuščenih in pozabljenih živali

Nekoliko manj znano je, da je današnji dan svetovni dan brezdomnih in zapuščenih živali. Po svetu tako mnoge organizacije danes še posebej aktivno opozarjajo na problematiko, ki je tudi v Sloveniji še kako prisotna. Po nekaterih podatkih je danes na svetu kar 600 milijonov zapuščenih živali, neuradni podatki pa pravijo, da jih je v Sloveniji zaradi neodgovornega skrbništva letno zavrženih kar 4000. Te so večkrat maltretirane, preganjane in prestrašene.

Savus