Pripravljenost na izredni jedrski dogodek v Sloveniji je splošna in usklajena z varovalnimi protokoli. Tablet kalijevega jodida je dovolj, njihova preskrba je v domeni Ministrstva za zdravje in Uprave RS za zaščito in reševanje. Lekarne v Sloveniji tablet kalijevega jodida nimamo na zalogi. Izjema so, zaradi bližine jedrske elektrarne, lekarne na območju Krškega. V primeru jedrske nesreče se lahko v okolje sprosti radioaktivni jod, ki v naše telo vstopa z vdihavanjem, hrano in vodo.

Tablete kalijevega jodida se uporabljajo za zaščito ščitnice pred radioaktivnim jodom in jih je možno dobiti le na recept. Njihova uporaba je predvidena le ob sprostitvi radioaktivnega izotopa joda v okolje. Ob pravočasnem zaužitju tablet kalijevega jodida se ščitnica začasno nasiči z jodom in tako se prepreči prevzem radioaktivnega joda v ščitnico. Najučinkovitejše je zaužitje tablet nekaj ur pred izpostavljenostjo radioaktivnemu jodu. Zaradi resnih stranskih učinkov je njihova uporaba priporočljiva samo, če so predvidevane doze sevanja na ščitnico zelo visoke. Tablete kalijevega jodida ne ščitijo pred drugimi radioaktivnimi snovmi in pred zunanjim sevanjem.

Na podlagi smernic Svetovne zdravstvene organizacije je ukrep jodne profilakse namenjen za zaščito prebivalcev mlajših od 40 let, saj je nevarnost kopičenja radioaktivnega joda v ščitnici pri starejši populaciji bistveno manjša.

V lekarnah imamo na voljo prehranska dopolnila, ki vsebujejo jod v mikrogramih, ki pa ne zadostijo potrebam po jodu v izrednih razmerah, kjer so potrebni miligramski odmerki.

Tablete s kalijevim jodidom je potrebno jemati v skladu s strokovnimi navodili zdravstvenih delavcev, saj sta za učinkovitost in varnost tablet bistvena pravilen odmerek in ustrezen čas zaužitja.

Sabina Drobnič, mag. farm.

Zasavske lekarne Trbovlje