Mladinski center Zagorje danes vabi na dijaško predstavo improvizacijskega gledališka Šolske impro lige, ki jo pripravljajo dijaki Gimnazije Ledina in SVŠGUGL. V zasavskih kinodvoranah pa si lahko ogledate tri različne filme.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 2. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju večinoma oblačno. Občasno bodo še padavine, po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 6 °C.

Jutri bo pretežno oblačno. V ponedeljek bo delno jasno s hladnim jutrom.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP MFE Obrat Trbovlje, Kovit projekti, OIC Nasipi (od 8. do 16. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Šila predstava! – MC Zagorje

Mladinski center Zagorje danes ob 18. uri vabi na dijaško predstavo improvizacijskega gledališka ob praznovanju 25. obletnice Šile – Šolske impro lige. Predstavo pripravljajo dijaki Gimnazije Ledina in SVŠGUGL. Predstava, ki bo nastajala pred vašimi očmi in z vašo pomočjo, polna samozavestnih neumnosti in hecnih spodrsljajev. Vse kar boste videli bo na odru uprizorjeno prvič, zadnjič in nikoli več. Vstopnine ni.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo po novem odprta vrata tudi vsako drugo soboto od 15. do 21. ure. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Rešilec in Morbius

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17. uri kriminalno dramo Rešilec (odlikovani veteran Will Sharp obupano želi priti do denarja, da bi lahko poplačal visoke račune za zdravljenje svoje žene in za pomoč prosi osebo, za katero ve, da ne bi smel – svojega posvojenega brata Dannyja), ob 19.30 uri pa domišljijsko dramo Morbius. Film pripoveduje o biokemiku Michaelu Morbiusu, dobitniku Nobelove nagrade, ki skuša ozdraviti svojo redko krvno bolezen z eksperimentalnim postopkom, s katerim združuje učinke elektrošokov in netopirjev.

Nitram

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes ob 19. uri ogledate ameriški triler Nitram. Film, posnet po resničnih dogodkih, ki so vodili k enemu najhujših pokolov v sodobni avstralski zgodovini, masakru v Port Arthurju leta 1996, v katerem je moški 35 ljudi ubil in jih 23 ranil. Nitram je vzdevek osamljenega in nesrečnega mladeniča, ki se ne zna vklopiti v družbo in ne premore empatije. Vzdevek mu nadenejo vrstniki, ki se ga hkrati bojijo in se mu posmehujejo, kmalu pa izgubi še svojo edino prijateljico. Njegova starša sta od vzgoje napornega otroka že nekoliko otopela in ne najdeta zadostne podpore ne v zdravstvu ne v družbi, ki dovoljuje kupčevanje z orožjem.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Dan bitke z blazinami

Pograbite staro blazino in se pojdite na mestni trg pretepat, da bo frčalo perje. Mednarodni dan bitke z blazinami prvo aprilsko soboto slavijo tako rekoč v vseh večjih svetovnih mestih. Tepejo se po strogo določenih pravilih, tako da se nikomur ne zgodi nič hudega. Razen seveda blazinam. Pernato bitko prirejajo tudi v Ljubljani, le da ni nujno aprila.

Mednarodni dan zavedanja o avtizmu

18. decembra 2007 je Generalna skupščina sprejela resolucijo 62/139, ki razglaša 2. april za svetovni dan zavedanja o avtizmu. Resolucija spodbuja države članice, naj med svojim prebivalstvom povečajo zavedanje o avtizmu ter s tem pripomorejo k zgodnji diagnozi avtizma in čim prejšnje posredovanje pri posamezniku.

Svetovni dan etnologije

Na današnji dan, 2. aprila, obeležujemo svetovni dan etnologije, zgodovinske in primerjalne vede o vsakdanjem načinu življenja in kulturi etničnih skupin. V Evropi se je oblikovala od konca 18. stoletja. Na Slovenskem se je razvila iz razsvetljenskega zanimanja, začetku razvoja sodobne etnologije pri nas pa sledimo od konca druge svetovne vojne.

Svetovni dan mladinske književnosti

Drugega aprila obeležujemo tudi svetovni dan mladinske književnosti, saj se je na ta dan rodil veliki danski pisatelj in pesnik Hans Christian Andersen, ki so mu svetovno slavo prinesle predvsem pravljice. V Sloveniji na ta dan vsako leto razglasijo dobitnike nagrad IBBY in preberejo poslanico za mladino.

Savus