Danes je svetovni dan gledališča, ki ga obeležujemo že od leta 1961. V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko ogledate akcijsko romantično komedijo Izgubljeno mesto, je pa današnji dan tudi dan dremanja.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 27. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22 °C.

Jutri bo zapihal jugozahodni veter. Povečini bo še jasno, na Notranjskem se bo popoldne zmerno pooblačilo. V torek bo na vzhodu še dokaj sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Jugozahodni veter se bo še nekoliko okrepil. V sredo bo pretežno oblačno. Na vzhodu bo še večinoma suho, drugod bo sredi dneva pričelo deževati. Še bo pihal jugozahodnik.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Gradišče, Zelenec in Podmilj (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Litija), TP Studenci, izvod Žrebljev hrib (od 9. do 10. ure) (nadzorništvo Hrastnik), TP Zagorje, izvod Snoj (od 8. do 10. ure) in iz TP Malovrh, izvod Pavlin (od 11. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Fotografska razstava del dijakov STPŠ Trbovlje – DD Trbovlje

V avli Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 16. in 19. uro ogledate fotografsko razstavo del dijakov Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Razstavo so pripravili v počastitev 60. obletnice šole. Dela so dijaki posneli med epidemijo ter so del zimskega in poletnega fotografskega natečaja. Razstava je na ogled do 31. marca 2022.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Izgubljeno mesto

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate akcijsko romantično komedijo Izgubljeno mesto. Briljantna, a osamljena pisateljica Loretta Sage je v svojih priljubljenih romantično-pustolovskih romanih pisala o eksotičnih krajih s čednim manekenom z naslovnice Alanom, ki je svoje življenje posvetil utelešenju junaka »Dasha«. Med turnejo, kjer z Alanom predstavlja svojo novo knjigo, Loretto ugrabi ekscentrični milijarder Fairfax, ki upa, da ga bo lahko pripeljala do zaklada starodavnega izgubljenega mesta iz njene zadnje zgodbe. Ker pa Alan želi dokazati, da je lahko junak v resničnem življenju in ne le na straneh njenih knjig, se jo odpravi reševat.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Ernest Ačkun

Na današnji dan se je leta 1930 v Hrastniku rodil izjemen klarinetist, solist, glasbeni pedagog in žirant na različnih tekmovanjih Ernest Ačkun. Veljal je za virtuoznega interpreta z izjemno izenačeno igro v različnih registrih in visoko kultiviranim tonom ter izjemno muzikalnostjo. Svojo glasbeno kariero je po mladosti v Hrastniku nadaljeval v Beogradu, kjer je 28. februarja leta 2001 tudi umrl.

Virgil Krasnik

Na današnji dan je leta 1968 v Trbovljah umrl zdravnik, ki je več kot 30 let vodil trboveljsko bolnišnico, Virgil Krasnik. V času njegovega vodenja je bolnišnica dobila sodobno organizacijsko podobo: ločili so otroke in odrasle bolnike, vzpostavili interni, kirurški in ginekološkoporodni, pediatrični in rentgenski oddelek, anestezijsko in laboratorijsko službo, ustanovljena je bila tudi transfuzijska postaja. Bil je glavni pobudnik širitve bolnišnice: pod njegovim vodstvom je bila zgrajena nova otroška bolnišnica in prizidek, s katerim so povečali število postelj in reševali prostorske težave specialističnih ambulant. Napisal je več strokovnih člankov, s predavanji pa je sodeloval tudi pri Rdečem križu Slovenije.

Svetovni dnevi

Dan dremanja

Dan po tem, ko vam zaradi prehoda na poletni čas nepojasnjeno izgine ena ura (ki vam jo sicer konec oktobra vrnejo), je posvečen slavitvi dremeža. Po malem dremajte ves dan. Saj je nedelja, imate čas.

Svetovni dan gledališča

Danes obeležujemo svetovni dan gledališča. Pobudo za ta dan je leta 1961 podal Mednarodni gledališki inštitut (ITI). Na svetovni dan gledališča obkroži svet mednarodna poslanica, ki jo v ta namen na povabilo ITI spiše izbrana gledališka ustvarjalka ali ustvarjalec. Prva poslanica je bila v svet poslana leta 1962, njen avtor pa je bil Jean Cocteau.

Savus