V soboto, 26. marca, so bili v Hrastniku mnogi obrazi nasmejani do ušes. Čeprav so bila oblačila umazana in mokra, so bili jamatlonke in jamatlonci zadovoljni kot le kaj. Jamatlona se je udeležilo 333 udeležencev v 86 ekipah. Tako Perkmandeljc, ki je po dolgem času v jami spet videl ljudi, kot udeleženci, so bili nad izvedbo navdušeni.

Odlične ovire

Vesele huntarce (Sabina Potrbin, Barbara Deželak in Mojca Prelogar), ki so se udeležile prav vseh Jamatlonov doslej, so po končani trasi dejale, da so bile ovire odlične in da pridejo tudi na naslednji jamatlon.

Šolarje na jamatlon

Zakonca Jaka in Vlasta Pivk iz Ljubljane (ekipa Bizgeci) sta dejala, da sta v življenju naredila že veliko neumnosti in Jamatlon je ena od kraljevskih. »Bilo je luštno. Sama sem profesorica na Srednji zdravstveni šoli v Ljubljani in ravno sem razmišljala, da bi naslednjič sem pripeljala svoje dijake, da bi videli, v kakšnih razmerah so nekoč delali rudarji, pa še pobegniti ne bi mogli,« je povedala Vlasta Pivk. Čestitala je tudi organizatorjem, saj je bilo za varnost odlično poskrbljeno. »Mož ima sicer težave s koleni, ampak sva zdržala,« sta zaključila.

Voziček

Jamatlonki Ho Thanh-Xuan iz Vietnama je bila najbolj všeč ovira, kjer je morala svojo prijateljico potiskati v vozičku. Ker so morali prečkati tudi mokro in blatno oviro, je večina jamatloncev iz jame prišla precej umazana.

Koncert Uroša Ržišnika

Jamatlonce je tokrat ogrel tudi Uroš Ržišnik s koncertom knapovskih pesmi. Uroš je bivši rudar, ki poje (tudi) knapovske pesmi. Besedila zanje piše sam, glasbo in aranžmaje pa večinoma Sergej Škofljanec. Zapel je svoje pesmi Knapovska kri, Kumarati, Hajar, Pr knapih in na koncu, kot se za Zimski jamatlon spodobi, je skupaj z jamatlonkami in jamatlonci zapel še Belo snežinko.

Priznanja

Nad izvedbo letošnjega jamatlona so bili torej navdušeni prav vsi, še posebej pa tisti, ki so prejeli nagrade in priznanja. Za najbolj srčno ekipo (priznanje Herc šafla) je bila razglašena ekipa Strani teren, za najbolj tovariško ekipo (Dritl kumarati) ekipa E-racemus: Slovenian drift, priznanje Ohter prtija za najbolj izviren naslov ekipe je prejela ekipa Po šihti gremo na pir. V tej kategoriji so bili nagrajene še ekipe: Burek Buddies, Čukuladne škrince, Navadne škrince in Trbovsk pizdeki. Nagradi za najmanj izkušena udeleženca Lerhajer in Lerhajerka sta prejela Matic Zamuda (Knežji knapi) in Linda Markus (ESCaves), nagradi za najbolj izkušena udeleženca Pik as in Domfrca pa Martin Hanžič (Trbouskih 250) in Karolina Jenko (Bizgeci). Nagradi za najbolj simpatična udeleženca Luftrajder in Jamska kura sta šli v roke Dušana Maliča (Mejd) in Manje Izlakar (Vinske kraljice). Udeleženka iz najbolj oddaljenega kraja je bila tokrat Ho Thanh-Xuan iz Bien Hoa iz Vietnama (Proteus researchers). Perkmadeljčevo priznanje Hoznšajzer za najbolj prestrašenega udeleženca je tokrat prejel Tadej Medved (ZDT 1). Najbolj ganjena je bila Irena Robnik (Abraham, prihajam), ki je dobila posebno priznanje, pa še Vse najboljše za te so ji zapeli, ker je naslednji dan praznovala Abrahama. Tokrat je Perkmandeljc prvič podelil posebno priznanje – bon, da brez gnarja pokažejo svoje frise na naslednjem jamatlonu. Izžrebal je ekipo CSD – srečno kumarati!, ki se bo lahko zastonj udeležila naslednjega jamatlona.

Podeljevalci

Priznanja so podeljevali gostje prireditve: starter na vseh jamatlonih doslej, rudar Toni Lisec, direktorica Lekarne Pušnik Trbovlje Tjaša Flere Pušnik, direktor JZ za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik Miha Mirt in vodja TIC Hrastnik Tina Šmit.

Organizatorji, Zavod Savus v sodelovanju z Zavodom za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik in Rudnikom Trbovlje Hrastnik, so odlično opravili svoje delo, so se strinjali udeleženci prireditve. Za dober golaž in gostinsko ponudbo so poskrbeli iz Gostišča Kum Zagorje.

Prireditev so podprli

Zimski jamatlon 2019 so podprli: Rudnik Trbovlje Hrastnik, Pošta Slovenije, Občina Hrastnik, Občina Trbovlje, Občina Zagorje ob Savi, Dewesoft Trbovlje, Intersport, Pivovarna Laško Union, Nomago, Vzajemna, Spekter Trbovlje, S-tec Trbovlje, Lekarna Pušnik Trbovlje, Strip’s Kandrše, Red Bull (podjetje Rois), Gostilna Kum Zagorje, Thermana Laško, Telekom, Lidl, Forstek Dol pri Hrastniku, JE&GR Zagorje, Medisken Trbovlje, Marko Premec Dol pri Hrastniku, Petrol, VDC Zasavje, Zasavska ljudska univerza, Steklarna Hrastnik in Slaščičarna-kavarna Hamiti Trbovlje.

SB, MP

Foto: Vinko Podlogar in Vukašin Šobot