Občina Zagorje ob Savi in Kulturni center Delavski dom Zagorje danes pripravljata slovesno odprtje nove odrske in scenske tehnike. ZLU pripravlja delavnico pametnih telefonov, Zasavska gospodarska zbornica pa webinar Kako pripraviti dobro prijavo – priznanja za najboljše inovacije 2022.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 17. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju zjutraj in dopoldne nekaj več oblačnosti, popoldne pa bo povsod sončno. Pihal bo vzhodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 6, najvišje dnevne od 9 do 15 °C.

Jutri bo zmerno, občasno predvsem na vzhodu pretežno oblačno, pihal bo severovzhodnik. V soboto bo bolj sončno kot v petek, veter bo nekoliko oslabel. Postopno bo spet hladneje.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Senožeti, izvod Jarše (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Renke (od 8. do 16. ure) (nadzorništvo Litija) in iz TP Lesji potok, izvod Loke (od 11. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Slovesno odprtje prenovljene odrske tehnike – KC Zagorje

Občina Zagorje ob Savi in Kulturni center Delavski dom Zagorje danes ob 18. uri pripravljata slovesno odprtje nove odrske in scenske tehnike. Na prenovljenem odru zagorskega kulturnega centra bodo nastopili skupina Lagard z Urošem Ržišnikom in Težkimi lumpi, Folk idoli, godalna komorna skupina Glasbene šole Zagorje, harmonikarski orkester GŠ Zagorje ter Pihalni orkester Svea Zagorje. Vstop je prost.

Delavnica pametnih telefonov – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 17. uri v živo na lokaciji ZLU Trbovlje pripravlja delavnico pametnih telefonov. Ste pred kratkim kupili pametni telefon ali pa ga dobili v dar? Se vam njegove funkcije in aplikacije zdijo neznanka in ne veste, kako jih uporabljati? Imate željo kupiti nov telefon, pa ne veste, kakšen je primeren za vas? Če ste se našli pri vsaj enem vprašanju, potem vam je delavnica vsekakor pisana na kožo. Pridite in spoznajte vse to in še več.

Webinar: Kako pripraviti dobro prijavo

Zasavska gospodarska zbornica danes od 13. do 13.45 ure pripravlja webinar Kako pripraviti dobro prijavo – priznanja za najboljše inovacije 2022. Webinar bo potekal preko aplikacije Zoom. Webinar bo vodil Sašo Knez, direktor podjetja AformX d.o.o. iz Trbovelj, ki ima dolgoletne izkušnje na področju inoviranja, je pa tudi prejemnik zlatega nacionalnega priznanja za najboljše inovacije. Predstavil bo tudi druge možnosti pridobivanja sredstev na področju inovativnosti in podal svoje izkušnje kaj upoštevati za pripravo dobre prijave.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik danes cepijo proti covidu-19 vse, ki so naročeni. Cepijo od 9. do 10. ure. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Fotografska razstava Benjamina Krežeta – Foto galerija f 2,8

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 9. do 12. ure ogledate fotografsko razstavo Benjamina Krežeta. Vsestranski umetnik in kulturnik iz Trbovelj se predstavlja z opusom Demise of deception / Double talk. Razstava je na ogled do 5. aprila 2022.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Badman

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 18. uri ogledate francosko akcijsko komedijo Badman. Ko igralec Cédric, ki se s težavo preživlja in je obsojen na življenje zgube, končno le dobi glavno vlogo v filmu o superheroju po imenu Badman, vidi priložnost, da vsem dokaže, da je vreden in da si nazaj prisluži spoštovanje svojih najbližjih. Nekega večer, oblečen v kostum superjunaka, pa doživi prometno nesrečo, izgubi spomin in se zbudi prepričan, da je superheroj na zelo pomembni misiji.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Marjan Orožen

Na današnji dan je leta 2015 v Ljubljani umrl slovenski politik Marjan Orožen. V Sloveniji je bil med vidnimi takratnimi družbeno-političnimi delavci. Izhajal je iz znane družine Orožnov iz Turja nad Dolom pri Hrastniku. Med drugim je bil slovenski notranji minister (današnja klasifikacija), predsednik slovenskih sindikatov in eno leto tudi na čelu jugoslovanskega sindikata. Je častni občan občine Hrastnik.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus