V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko še vedno ogledate fotografsko razstavo Benjamina Krežeta, ki se predstavlja z opusom Demise of deception / Double talk. V zagorski kinodvorani pa si lahko danes ogledate francosko komedijo Badman.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 14. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju precej jasno, predvsem na jugozahodu pa bo občasno nekaj več oblačnosti. Pihal bo jugozahodnik. Jutranje temperature bodo od -5 do 1, najvišje dnevne od 10 do 16 °C.

Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki bo gostejša v zahodnih krajih. Jugozahodni veter se bo še nekoliko okrepil. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, zjutraj in dopoldne bodo zlasti na severovzhodu možne rahle padavine. Popoldne se bo delno zjasnilo. Zjutraj bo še pihal jugozahodnik, nato bo veter obrnil na severovzhodno smer.

Zapore cest

Igrišče v naselju Aleša Kaple v Hrastniku je zaprto zaradi popravila mrežne ograje. Delno zaprto je tudi igrišče na Novem logu.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Jereb, Orlek in Kotredež (od 9. do 14. ure) in iz TP Spodnje Izlake (od 8. do 11. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Jablana (od 8. do 10. ure), TP Spodnje Znojile, izvod Mizori (od 11. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje) in iz TP Spodnji Log, izvod Studenci (od 8.30 do 13. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Fotografska razstava Benjamina Krežeta – Foto galerija f 2,8

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 17. do 19. ure ogledate fotografsko razstavo Benjamina Krežeta. Vsestranski umetnik in kulturnik iz Trbovelj se predstavlja z opusom Demise of deception / Double talk. Razstava je na ogled do 5. aprila 2022.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Badman

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate francosko komedijo Badman. Prihaja superjunak, ki je na posebni misiji. Le da to misli samo on in je prepričan, da se mora spopasti s silami zla v novi akcijski komediji z naslovom Badman.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Marija Mija Filač

Na današnji dan je leta 2017 v Trbovljah umrla učiteljica in pevka Marija Mija Filač, pobudnica trboveljskega Društva prijateljev mladine. Z očetom se je na začetku druge svetovne vojne skregala in zapustila šolo v Celju, ker so začeli poučevati samo v nemščini. Bila je ena od pevk legendarnih Slavčkov, pisala pa je tudi pesmi in članke za različne časopise in revije.

Svetovni dnevi

Teden možganov

Danes se začenja teden možganov, ki se odvija vsak tretji teden v mesecu marcu. Gre za vseslovensko akcijo ozaveščanja o možganih, ki se ji vsako leto pridružijo organizatorji iz različnih krajev. V Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in Kopru tako v tem tednu pripravljajo številna predavanja, delavnice, filmske projekcije in okrogle mize.

Savus