V trboveljski športni dvorani Polaj se bodo danes na košarkarski tekmi pomerile pionirke Felixa Zasavje, hrvaškega društva Folka Borovje in avstrijskega društva Team Kärnten. V galeriji Delavskega doma Trbovlje pa si lahko ogledate razstavo Podobe življenja Bogdana Baroviča.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 27. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju zmerno do pretežno oblačno. Še bo hladno in vetrovno. Jutranje temperature bodo okoli 0, najvišje dnevne od 4 do 7 °C.

Jutri bo precej jasno, več oblačnosti bo v vzhodni Sloveniji. Še bo pihal severovzhodnik. V torek bo pretežno jasno, veter bo oslabel.

Zapore cest

Igrišče v naselju Aleša Kaple v Hrastniku je zaprto zaradi popravila mrežne ograje. Delno zaprto je tudi igrišče na Novem logu.

Na cesti Litija–Zagorje med Spodnjim Logom in Renkami je do 4. marca 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Dešen Ušenišče, izvod Planjavc (od 9. do 11. ure), TP Kresnice vas, izvod šola (od 9. do 10.30 ure) in iz TP Kresnice vas, izvod Kresniške Poljane (od 11. do 14.30 ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Košarkarska tekma – Športna dvorana Polaj

V športni dvorani Polaj v Trbovljah bo danes med 9. in 15. uro potekala košarkarska tekma, na kateri se bodo pomerile pionirke v kategoriji U15. Med seboj se bodo pomerila naslednja društva: Športno društvo Felix Zasavje, hrvaško društvo Folka Borovje in avstrijsko društvo Team Kärnten.

Razstava Podobe življenja Bogdana Baroviča – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 16. in 19. uro ogledate razstavo Podobe življenja Bogdana Baroviča. “Živel sem polno življenje. Z družino … Veliko mimo nje, brez nje. Ne gre drugače. Ustvarjati pomeni žrtvovati … tudi sebi najdražje, najljubše. Če ti oprostijo, ni nič drugače. Žrtve tvojih dejanj so. Moja dejanja pa so bila dejanja za Trbovlje, državo in … zase,” je avtor povedal o razstavi. Razstava je na ogled do 6. marca.

Litijski karneval 2022

V okviru Litijskega karnevala 2022 si lahko do 2. marca v centru Litije ogledate Litkove kotičke za najmlajše, v avli Občine Litija pa razstavo z naslovom Mi Litijani smo veseljaki – fotografije stotin maškar na pustnih zabavah v Litiji v predkoronskih letih.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Škratki in Pes

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17. uri sinhronizirani animirani družinski film Škratki (škratki so nazaj v človeškem svetu, kjer jih čaka sladko doživetje polno akcije), ob 19. uri pa akcijsko komedijo Pes. Nekdanjemu vojaškemu čuvaju Briggsu je dodeljena skrb za vojaško izšolano psičko padlega vojaka. Njegova naloga je pripeljati psičko na drug konec države, da bi bila lahko prisotna na pogrebu svojega umrlega lastnika. Njuna pot ju prisili v prav posebno sobivanje, ki pa ni nič bolj enostavno zaradi nepredvidljivega obnašanja tega »kosmatega demona«. Vendar pa ravno te neverjetne situacija Briggsa potisnejo na rob svojih zmožnosti in ga spodbudijo, da ponovno razmisli o sebi in o svojem novem odnosu s pasjim sopotnikom.

Uncharted

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes ob 19. uri ogledate pustolovščino Uncharted. Scenarij po eni najbolj prodajanih računalniških iger vseh časov. Uncharted pripoveduje zgodbo o Nathanu Draku in njegovi prvi pustolovščini ter rivalskem partnerju Victor “Sully” Sullivan. Film bo predstavil, kako Nathan Drake postane lovec na zaklade in odkrije enega največjih misterioznih zakladov.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Marjan Orožen

Na današnji dan se je leta 1930 v Turju rodil družbeno-politični delavec Marjan Orožen. Bil je slovenski notranji minister (današnja klasifikacija), predsednik slovenskih sindikatov in eno leto tudi na čelu jugoslovanskega sindikata. Je tudi častni občan občine Hrastnik. Umrl je 17. marca leta 2015 v Ljubljani.

Bruno Brun

Na današnji dan je leta 1978 v Beogradu umrl klarinetist in glasbeni pedagog Bruno Brun, ki se je rodil v Hrastniku. Na Glasbeni akademiji v Beogradu je diplomiral, kasneje tudi predaval, bil rektor in nazadnje redni profesor. Veliko je koncertiral kot solist in član komornih skupin. Nastopal je v Jugoslaviji, Evropi, na Kitajskem, v Vietnamu in Severni Koreji. Radijsko je posnel vsa pomembna dela za klarinet.

Svetovni dnevi

Dan nekompliciranja

Sprostite se, to je no-brainer day. Počnite preproste stvari in pustite zapletene probleme za kakšen drug dan, saj ne bodo nikamor ušli (žal).

Savus