Tehnopark Celje, največji znanstveno-zabavni park v Sloveniji, danes v prostorih Zavoda za mladino in šport Trbovlje pripravlja delavnico legorobotike, DDTLab pa enodnevno brezplačno AR delavnico z Merge Cube kocko.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 23. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju delno jasno, zjutraj in dopoldne bo v notranjosti Slovenije občasno povečana oblačnost. Čez dan bo še pihal veter severnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, najvišje dnevne od 9 do 14 °C.

Jutri bo pretežno jasno z nekaj visoke koprenaste oblačnosti. Zapihal bo jugozahodni veter. V petek se bo od zahoda postopno pooblačilo. Popoldne se bodo začele pojavljati krajevne padavine, ki se bodo zvečer okrepile in razširile nad vso državo.

Zapore cest

Na cesti Litija–Zagorje med Spodnjim Logom in Renkami je do 4. marca 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Tehnopark se predstavi: delavnica legorobotike – ZMŠT

Tehnopark Celje, največji znanstveno-zabavni park v Sloveniji, danes ob 13. uri v prostorih Zavoda za mladino in šport Trbovlje pripravlja delavnico legorobotike.

AR delavnice z Merge Cube kocko – DDTLab

DDTLab danes ponovno pripravlja enodnevno brezplačno AR delavnico z Merge Cube kocko. Na interaktivni delavnici bodo s tehnologijo razširjeno resničnostjo (Augmented Reality) ali na kratko z AR tehnologijo ustvarili navidezne tradicionalne maske, ki jih bodo animirali in dodali tudi glasbeno ozadje. 3D tradicionalno ustvarjene maske bodo na začetku enostavno programirali. Na koncu bodo raziskovali svoje AR svetove z Merge Cube kocko.

Potopisno predavanje: Ponč & Sonč – ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes ob 18. uri pripravlja potopisno predavanje. Pridružila se jim bosta pustolovca Ponč & Sonč, ki bosta predstavila potovanje v zahodnem delu ZDA, odpravo v Mehiko in pohajkovanje po mistični Turčiji. Popotnika bi seveda odneslo še na kakšen drug konec sveta, če jima ne bi pot prekrižala trenutna situacija. Pa sta ostala doma? Seveda ne!

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes ponovno cepijo proti covidu-19 in sezonski gripi, vse nenaročene. Cepijo od 9. do 14. ure v cepilnem centru ZD Trbovlje (bivša optika, vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Počitniško varstvo – DPM

Društvo prijateljev mladine Trbovlje med zimskimi počitnicami vsak dan od 9. do 13. ure omogoča brezplačno varstvo otrok. Obvezne so predhodne prijave, saj je število mest omejeno.

Litijski karneval 2022

V okviru Litijskega karnevala 2022 si lahko do 2. marca v centru Litije ogledate Litkove kotičke za najmlajše, ki so jih popestrile razstave risb Društva LILA Litija, v avli Občine Litija pa si lahko ogledate razstavo z naslovom Mi Litijani smo veseljaki – fotografije stotin maškar na pustnih zabavah v Litiji v predkoronskih letih.

Razstava 58. slikarske kolonije Izlake-Zagorje – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes od 9. do 15. ure ogledate razstavo ob 58. slikarski koloniji Izlake-Zagorje. Na koloniji so sodelovali Bagrad Arazyan, Matej Čepin, Barbara Demšar, Sead Emrić, Draga Davitkova Erić, Milan Erić, Anja Jerčič Jakob, Silva Karim, Azad Karim, Tina Konec in Katja Urh. Razstava je odprta en mesec, do 4. marca 2022.

Likovna razstava Leopolda Hočevarja Hočija – DD Hrastnik

V počastitev slovenskega kulturnega praznika si lahko danes v Galeriji Delavskega doma Hrastnik od 17. do 19. ure ogledate likovno razstavo akademskega slikarja Leopolda Hočevarja Hočija. Razstava je na ogled do 28. februarja, vsak delovni dan med 17. in 19. uro.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Čarobno potovanje na Luno

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 10. uri ogledate sinhroniziran družinski animirani film Čarobno potovanje na Luno. Zgodba filma, v bistvu nemška različica Petra Pana, pripoveduje zgodbo malega Petra, ki se skupaj z majskim hroščem, gospodom Zoomzemanom in Peščarjem podajo na čarobno potovanje, da bi rešili Petrovo sestrico pred zlobnim Mesecem.

Zapoj 2

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 10.30 uri ogledate sinhronizirano animirano pustolovsko komedijo Zapoj 2. Kar se začnejo kot sanje o velikem uspehu, postane čustveni opomin, da ima glasba moč, ki lahko pozdravi tudi najbolj zlomljeno srce. Zapoj 2 združuje na desetine klasičnih rock in pop uspešnic, naelektrenih nastopov, osupljivih umetniških podob in značilnega humorja in srca Illuminationa v zabavnem kinematografskem dogodku leta. Po ogledu filma bo sledila še ustvarjalna delavnica.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Dr. Janez Drnovšek

Na današnji dan leta 2008 je umrl dr. Janez Drnovšek. Bil je drugi predsednik Republike Slovenije med letoma 2002 in 2007, drugi predsednik Vlade RS v mandatu med letoma 1992 in 2002, od leta 1989 do 1990 pa je bil tudi 13. predsednik nekdanje skupne države. Dr. Drnovšek je pokopan na pokopališču v rodnem Zagorju ob Savi, po njem pa je poimenovan tudi mestni park, v katerem je postavljen njegov doprsni spomenik. Častni občan Občine Zagorje ob Savi je tudi 14 let po svoji smrti ena najbolj spoštovanih in karizmatičnih slovenskih političnih osebnosti.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus