torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes se začenjajo zimske šolske počitnice. V DDTLabu za otroke pripravljajo AR delavnico z Merge Cube kocko, v DDT-ju pa Video ustvarjalnico. DPM Trbovlje nudi brezplačno varstvo otrok, Knjižnica Trbovlje in ZMŠT pa pripravljata ustvarjalne delavnice.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 21. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da se bo danes v Zasavju pooblačilo, dopoldne bo ponekod na zahodu že rahlo deževalo. Popoldne bo pas padavin od severa prešel vso Slovenijo, lahko bo tudi zagrmelo. Meja sneženja se bo na jugu spustila do okoli 500 m nad morjem. Zjutraj in dopoldne bo pihal jugozahodnik, popoldne pa bo zapihal severni do severovzhodni veter. Sredi dneva bodo temperature od 6 do 13 °C, popoldne pa se bo od severa ohladilo.

Jutri bo pretežno jasno, zjutraj bo po kotlinah osrednje Slovenije nekaj megle. Čez dan bo pihal okrepljen veter severnih smeri. Tudi v sredo bo povečini sončno, še bo pihal severni do severozahodni veter.

Zapore cest

Na cesti Litija–Zagorje med Spodnjim Logom in Renkami je do 4. marca 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Toplice, izvod Na Bregu desni del (od 8. do 10. ure) in iz TP Delavski dom, izvod Levstikova (od 11. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

AR delavnica z Merge Cube kocko – DDTLab

DDTLab danes pripravlja prvo enodnevno brezplačno delavnico AR delavnica z Merge Cube kocko. Na interaktivni delavnici bodo s tehnologijo razširjeno resničnostjo (Augmented Reality) ali na kratko z AR tehnologijo ustvarili navidezne tradicionalne maske, ki jih bodo animirali in dodali tudi glasbeno ozadje. 3D tradicionalno ustvarjene maske bodo na začetku enostavno programirali. Na koncu bodo raziskovali svoje AR svetove z MergeCube kocko.

Video ustvarjalnica – DDT

Delavski dom Trbovlje danes začenja z video ustvarjalnico, ki bo brezplačno potekala do 25. februarja, dnevno med 10. in 13. uro. Imate odštekane ideje in bi jih želeli posneti? Že delate videe, pa bi jih radi izboljšali? Bi radi snemali pred green screenom? Delavnica je namenjena mladim med 11. in 16. letom, v petih dneh pa boste spoznali kako najbolje izkoristiti možnosti snemanja, ki jih ponuja pametni telefon, kako posnetke oblikovati v celoto in jih opremiti z glasbo, kako narediti načrt snemanja ter  kako upoštevati varnostna pravila.

Kreativne ustvarjalnice – ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes od 10. do 12. ure pripravlja kreativne delavnice, na katerih bodo skupaj ustvarjali ter se družili in zabavali. Delavnice so brezplačne.

Počitniško varstvo – DPM

Društvo prijateljev mladine Trbovlje med zimskimi počitnicami vsak dan od 9. do 13. ure omogoča brezplačno varstvo otrok. Obvezne so predhodne prijave, saj je število mest omejeno.

Čvekava kava – Mladinski center Zagorje

Med zimskimi počitnicami v Mladinskem centru Zagorje ponovno pripravljajo vsem poznano aktivnost Čvekava kava. Ta bo potekala med 10. in 13. uro v prostorih Mladinskega centra Zagorje. Vljudno vabljeni na kavo, čaj, kakšen prigrizek, pogovor in na igranje družabnih iger, ki jih imajo v MC ZOS ogromno.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes ponovno cepijo proti covidu-19 in sezonski gripi, vse nenaročene. Cepijo od 10. do 14. ure v cepilnem centru ZD Trbovlje (bivša optika, vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Litijski karneval 2022

V okviru Litijskega karnevala 2022 si lahko do 2. marca v centru Litije ogledate Litkove kotičke za najmlajše, ki so jih popestrile razstave risb Društva LILA Litija, v avli Občine Litija pa si lahko ogledate razstavo z naslovom Mi Litijani smo veseljaki – fotografije stotin maškar na pustnih zabavah v Litiji v predkoronskih letih.

Fotografska razstava Benjamina Krežeta – Foto galerija f 2,8

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 17. do 19. ure ogledate fotografsko razstavo Benjamina Krežeta. Vsestranski umetnik in kulturnik iz Trbovelj se predstavlja z opusom Demise of deception / Double talk. Razstava je na ogled do 5. aprila 2022.

Razstava 58. slikarske kolonije Izlake-Zagorje – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes od 9. do 15. ure ogledate razstavo ob 58. slikarski koloniji Izlake-Zagorje. Na koloniji so sodelovali Bagrad Arazyan, Matej Čepin, Barbara Demšar, Sead Emrić, Draga Davitkova Erić, Milan Erić, Anja Jerčič Jakob, Silva Karim, Azad Karim, Tina Konec in Katja Urh. Razstava je odprta en mesec, do 4. marca 2022.

Likovna razstava Leopolda Hočevarja Hočija – DD Hrastnik

V počastitev slovenskega kulturnega praznika si lahko danes v Galeriji Delavskega doma Hrastnik od 17. do 19. ure ogledate likovno razstavo akademskega slikarja Leopolda Hočevarja Hočija. Razstava je na ogled do 28. februarja, vsak delovni dan med 17. in 19. uro.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Zapoj 2

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 10. uri ogledate sinhronizirano animirano pustolovsko komedijo Zapoj 2. Kar se začnejo kot sanje o velikem uspehu, postane čustveni opomin, da ima glasba moč, ki lahko pozdravi tudi najbolj zlomljeno srce. Zapoj 2 združuje na desetine klasičnih rock in pop uspešnic, naelektrenih nastopov, osupljivih umetniških podob in značilnega humorja in srca Illuminationa v zabavnem kinematografskem dogodku leta. Po ogledu filma bo sledila še ustvarjalna delavnica.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Mednarodni dan maternega jezika

Novembra 1999 so na Generalni konferenci Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo UNESCO 21. februar razglasili za mednarodni dan maternega jezika. S tem dnem se želi promovirati jezikovno in kulturno raznolikost ter večjezičnost. Jezik je eden izmed najmočnejših orodij za ohranjanje in razvijanje naše materialne in nematerialne dediščine. S promocijo materinih jezikov bomo pripomogli k jezikovni različnosti, k zavedanju o različnih jezikovnih ter kulturnih tradicij po celem svetu.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor