V Delavski dom Trbovlje danes prihaja pisatelj Feri Lainšček, ki bo predstavil prvi del svoje avtobiografije z naslovom Kurji pastir. V ZD Trbovlje se lahko danes cepite proti covidu-19 ali sezonski gripi v kinodvorani Delavskega doma Hrastnik pa si ogledate dansko dramo Jezdeci pravice.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 16. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju deloma jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo marsikje po nižinah megla. Popoldne bo zapihal jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo okoli 0, najvišje dnevne od 6 do 12 °C.

Jutri bo deloma jasno. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. V petek bo dokaj sončno in toplo za ta čas. V soboto se bo pooblačilo, predvsem popoldne in zvečer bo deževalo.

Zapore cest

Na cesti Litija–Zagorje med Spodnjim Logom in Renkami je do 4. marca 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije pri odjemalcih, ki so oskrbovani iz TP Graška Dobrava, izvod Vegova (od 9. do 12. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Sava, izvod proti mostu (od 8. do 13. ure) in iz TP Vače, izvod Klenik (od 9. do 12. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

S knjigo na kavo: Feri Lainšček – Delavski dom Trbovlje

Delavski dom Trbovlje in Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje v avli delavskega doma danes ob 19. uri pripravljata pogovor s pisateljem Ferijem Lainščkom. Na dogodku bodo predstavili prvi del njegove avtobiografije z naslovom Kurji pastir, ki govori o starših, njuni borbi za dostojno življenje na Goričkem v povojnih časih, ljubezni in otrocih. S pisateljem se bo pogovarjala Simona Solina.

Delavnica za lokalne deležnike – RRA Zasavje

Regionalna razvojna agencija Zasavje danes ob 10. uri v Hiši domačih okusov Pr’ Čop pripravlja Delavnico za lokalne deležnike v okviru projekta Pronacul. Namen delavnice je promocija trajnostne valorizacije in ohranjanja naravne in kulturne dediščine na varovanih območjih, ki jih v občini Zagorje ob Savi sestavlja sedem območij Nature 2000 v povezavi z Rudarskim muzejem Zagorje.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes ponovno cepijo proti covidu-19 in sezonski gripi, vse nenaročene. Cepijo od 9. do 14. ure v cepilnem centru ZD Trbovlje (bivša optika, vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Razstava 58. slikarske kolonije Izlake-Zagorje – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes od 9. do 15. ure ogledate razstavo ob 58. slikarski koloniji Izlake-Zagorje. Na koloniji so sodelovali Bagrad Arazyan, Matej Čepin, Barbara Demšar, Sead Emrić, Draga Davitkova Erić, Milan Erić, Anja Jerčič Jakob, Silva Karim, Azad Karim, Tina Konec in Katja Urh. Razstava je odprta en mesec, do 4. marca 2022.

Likovna razstava Leopolda Hočevarja Hočija – DD Hrastnik

V počastitev slovenskega kulturnega praznika si lahko danes v Galeriji Delavskega doma Hrastnik od 17. do 19. ure ogledate likovno razstavo akademskega slikarja Leopolda Hočevarja Hočija. Razstava je na ogled do 28. februarja, vsak delovni dan med 17. in 19. uro.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Jezdeci pravice

V kinodvorani Delavskega doma Hrastnik si lahko danes ob 18. uri ogledate dansko akcijsko komično dramo Jezdeci pravice. Markus je danski vojak na misiji v tujini. Ko njegova žena umre v železniški nesreči, se vrne domov k najstniški hčerki Mathilde. Nekega dne se pred njegovimi vrati pojavi matematik Otto, eden od preživelih potnikov. Možakar je prepričan, da ni šlo za nesrečo in da je Markusova žena stranska žrtev skrbno organiziranega umora ključne priče proti vodji zloglasne motoristične tolpe. Markus, Otto in njegova ekscentrična kolega tako začnejo pripravljati načrt za maščevanje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Dan, ko naredite tečki uslugo

Naredite nekaj prijaznega za nekoga, ki je slabe volje. Včasih je dovolj že prijazen nasmeh, da nekomu polepšate dan.

Savus