V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes še vedno ogledate fotografsko razstavo Trboveljčana Slavka Stošickega z naslovom Podobe lepot. V trboveljski in zagorski kinodvorani pa si lahko ogledate filme Čarobno potovanje na Luno, Poročiva se in Padec Lune.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 13. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od -9 do -2, najvišje dnevne od 4 do 10 °C.

Jutri bodo popoldne in zvečer občasno rahle padavine. Zapihal bo jugozahodni veter. V torek bo oblačno, padavine se bodo na zahodu okrepile in razširile na vso Slovenijo. Meja sneženja bo med 800 in 1200 m nadmorske višine.

Zapore cest

Na cesti Litija–Zagorje med Spodnjim Logom in Renkami je do 4. marca 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije pri odjemalcih, ki so oskrbovani iz TP Toplice, izvod Zupančičeva (od 9. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Fotografska razstava Podobe lepot Slavka Stošickega – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes od 16. do 19. ure ogledate fotografsko razstavo Trboveljčana Slavka Stošickega z naslovom Podobe lepot. Posebnost razstave je, da se beseda druži s kalejdoskopskimi utrinki v fotografije ujetih podob, ki so včasih nastale hipno, še večkrat pa so nastajale v dolgem, potrpežljivem in pričakujočem čakanju, ki je značilno za krajinske fotografe. Razstavo si lahko ogledate do 15. februarja.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Čarobno potovanje na Luno in Poročiva se

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17. uri sinhroniziran družinski animirani film Čarobno potovanje na Luno (nemška različica Petra Pana), ob 19. uri pa romantično komedijo Poročiva se. Pevka Kat Valdez (Jennifer Lopez) je polovica najbolj seksi zvezdniškega para na svetu z vročim glasbenikom Bastianom (zaigra ga Maluma, ki debitira v celovečernem filmu). Ker se njuna skupna uspešnica z naslovom Poročiva se hitro vzpenja po lestvicah, se odločita poročiti pred očmi svojih številnih oboževalcev na slovesnosti, ki jo bodo predvajali v živo preko številnih platform.

Padec Lune

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes ob 19. uri ogledate fantazijsko akcijo Padec Lune. Skrivnostna sila zbije Luno iz svoje orbite in jo pošlje v trk z življenjem, kot ga poznamo. Svet je na robu uničenja. Neverjetni junaki se bodo odpravili na nemogočo zadnjo misijo v vesolje in za seboj pustili vse, ki jih imajo radi, le da bodo ugotovili, da naša Luna ni to, kar mislimo, da je.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Anton Okrogar

Na današnji dan je leta 1955 v Črni na Koroškem umrl delavec, komunist, častnik, partizan in narodni heroj Anton Okrogar. Rodil se je 3. februarja leta 1923 v Zagorju ob Savi. Po okupaciji se je vključil v narodnoosvobodilno gibanje in oktobra 1941 odšel v partizane, kjer je zaslovel kot poveljnik. Med boji je bil kar sedemkrat ranjen, zaradi česar je bil 22. julija 1953 odlikovan z redom narodnega heroja Jugoslavije. Po osvoboditvi je kot častnik deloval v JLA. Po njem je poimenovana Osnovna šola Toneta Okrogarja Zagorje.

Janez Knez

Na današnji dan je leta 2011 v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani umrl akademski slikar Janez Knez. Rodil se je 19. novembra leta 1931 na Kumljanskem, na Dobovcu, kjer je kasneje tudi ustvarjal. V zgodovino se bo zapisal kot eden najbolj prepoznavnih zasavskih slikarjev, ki je razvil samosvoj likovni izraz. Njegov opus je opazen v širšem slovenskem prostoru. Bil je tudi odličen pedagog in mentor mlajšim slikarjem.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus