Zasavska ljudska univerza danes pripravlja angleške pogovorne urice English tea time, na katerih se bodo pogovarjali o aktualnih temah in utrjevali znanje angleškega jezika. Regionalni center NVO pa pripravlja spletno srečanje z naslovom Kako do izvajanja solidarnostnih projektov programa ESE?

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 11. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sprva še nekaj jasnine. Popoldne se bo povsod pooblačilo. Predvsem na zahodu bo občasno rahlo deževalo, zvečer bodo rahle padavine tudi ponekod drugod po Sloveniji. Sprva bo še pihal veter zahodnih smeri, zvečer pa bo zapihal okrepljen severni do severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 5, najvišje dnevne od 7 do 14 °C.

Jutri bo delno jasno, v vzhodni polovici Slovenije bo občasno povečana oblačnost. Pihal bo vzhodnik. Nekoliko hladneje bo. V nedeljo bo pretežno jasno.

Zapore cest

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Čeče (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Hrastnik), TP Matica, izvod Renko (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Trbovlje) in iz TP Toplice, izvod Zupančičeva (od 9. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

English tea time – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 10. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja angleške pogovorne urice English tea time, na katerih se bodo pogovarjali o najrazličnejših zanimivih in trenutno aktualnih temah ter na tak način poglabljali in utrjevali svoje znanje angleškega jezika.

Kako do izvajanja solidarnostnih projektov programa ESE?

Regionalni center NVO danes ob 17. uri pripravlja spletno srečanje z naslovom Kako do izvajanja solidarnostnih projektov programa ESE? Solidarnostni projekt je sklop solidarnostnih aktivnosti, ki jih zasnujejo, razvijejo in uresničijo mladi, najpogosteje na lokalni, regionalni ravni prijavitelja, lahko pa segajo tudi na nacionalno ter nadnacionalno raven. Srečanje bo vodila Tina Trdin, ki bo predstavila solidarnostne projekte, vas opozorila na kaj je potrebno biti pozoren ob prijavi in kakšni so širši cilji programa Evropska solidarnostna enota. Več informacij najdete na tej povezavi.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Fotografska razstava Podobe lepot Slavka Stošickega – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes od 17. do 20. ure ogledate fotografsko razstavo Trboveljčana Slavka Stošickega z naslovom Podobe lepot. Posebnost razstave je, da se beseda druži s kalejdoskopskimi utrinki v fotografije ujetih podob, ki so včasih nastale hipno, še večkrat pa so nastajale v dolgem, potrpežljivem in pričakujočem čakanju, ki je značilno za krajinske fotografe. Razstavo si lahko ogledate do 15. februarja.

Razstava 58. slikarske kolonije Izlake-Zagorje – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes od 9. do 13. ure in od 16. do 19. ure ogledate razstavo ob 58. slikarski koloniji Izlake-Zagorje. Na koloniji so sodelovali Bagrad Arazyan, Matej Čepin, Barbara Demšar, Sead Emrić, Draga Davitkova Erić, Milan Erić, Anja Jerčič Jakob, Silva Karim, Azad Karim, Tina Konec in Katja Urh. Razstava je odprta en mesec, do 4. marca 2022.

Likovna razstava Leopolda Hočevarja Hočija – DD Hrastnik

V počastitev slovenskega kulturnega praznika si lahko danes v Galeriji Delavskega doma Hrastnik od 17. do 19. ure ogledate likovno razstavo akademskega slikarja Leopolda Hočevarja Hočija. Razstava je na ogled do 28. februarja, vsak delovni dan med 17. in 19. uro.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Zastoj

V kinodvorani Delavskega doma Hrastnik si lahko danes ob 17.30 uri ogledate novo slovensko dramo Vinka Möderndorferja z naslovom Zastoj. Film je zgodba o dveh zakonskih parih z različnih polov družbene lestvice, ki ju neke noči usodno poveže tragični dogodek. Igrajo: Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst, Barbara Cerar, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Ivo Ban in Branko Završan.

Junak in Južni veter 2: Pospešek

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17.30 uri dramo, triler Junak (Rahim v iranskem mestu Širaz služi zaporno kazen zaradi dolgov, ki si jih je nakopal pri lokalnem trgovcu. Ko dočaka dva prosta dneva od prestajanja zaporne kazni, pa v njegovo življenje nenapovedano poseže usoda), ob 20. uri pa kriminalno dramo Južni veter 2: Pospešek. Film je nadaljevanje velikega regionalnega hita in sage o Petru Marašu. Gre za napeto zgodbo o narko kralju Marašu, nedotakljivem vodji srbskega podzemlja. Film je poln akcije, streljanja, denarja in hitre vožnje z najboljšimi avtomobili.

Padec Lune

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes ob 19. uri ogledate fantazijsko akcijo Padec Lune. Skrivnostna sila zbije Luno iz svoje orbite in jo pošlje v trk z življenjem, kot ga poznamo. Svet je na robu uničenja. Neverjetni junaki se bodo odpravili na nemogočo zadnjo misijo v vesolje in za seboj pustili vse, ki jih imajo radi, le da bodo ugotovili, da naša Luna ni to, kar mislimo, da je.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Ivan Lavrač

Na današnji dan se je leta 1916 v Podlipovici v sedanji občini Zagorje ob Savi rodil Ivan Lavrač. Bil je eden najbolj vidnih jugoslovanskih ekonomistov po drugi svetovni vojni, doktor ekonomskih znanosti, redni profesor za politično ekonomijo in zgodovino politične ekonomije na Ekonomski fakulteti, njen dekan in izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Umrl je 25. decembra leta 1992 v Ljubljani.

Svetovni dnevi

Dan za sklenitev novega prijateljstva

Omislite si novega prijatelja. Lahko tudi več. Recite prijazen dober dan popolnemu neznancu.

Evropski dan številke 112

11. februar je mednarodni dan skupne evropske številke za klic v sili 112, na katero je mogoče poklicati na pomoč v vseh državah članicah Evropske unije in tudi v večini drugih evropskih držav. Leta 1991 je ministrski svet Evropske zveze odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112, in pozval države članice, da jo uvedejo poleg nacionalnih številk za klic v sili. Slovenija je številko 112 uvedla kot druga država v Evropi že leta 1997.

Svetovni dan bolnikov

Na spominski dan Lurške Matere Božje, 11. februarja, obeležujemo svetovni dan bolnikov, ki ga je leta 1992 vpeljal papež sv. Janez Pavel II.

Savus