V zagorski Galeriji Medija danes pripravljajo otvoritev razstave 58. slikarske kolonije Izlake-Zagorje, na kateri je sodelovalo 11 umetnikov. V galeriji Delavskega doma Hrastnik si lahko ogledate likovno razstavo akademskega slikarja Leopolda Hočevarja Hočija, ZLU pa pripravlja delavnico utrjevanja angleškega jezika.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 4. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da se bo danes v Zasavju postopno pooblačilo, popoldne in zvečer bo ponekod Notranjskem občasno rahlo deževalo. Pihal bo veter zahodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 5, najvišje dnevne od 6 do 12 °C.

Jutri se bo postopno zjasnilo. V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo.

Zapore cest

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta je do 5. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi urejanje zaščite pred padajočim kamenjem.

Na cesti Litija–Zagorje pri Spodnjem Logu je do 7. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornje Čeče, izvod proti Bočku (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Hrastnik), TP Kobiljek, Senožeti, Kal pri Čolnišah in Jablana (od 9. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje), TP Štangerske Poljane, izvod šola, ščit (od 9. do 12. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Otvoritev razstave 58. slikarske kolonije Izlake-Zagorje – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju danes ob 18. uri pripravljajo otvoritev razstave ob 58. slikarski koloniji Izlake-Zagorje. Na koloniji so sodelovali Bagrad Arazyan, Matej Čepin, Barbara Demšar, Sead Emrić, Draga Davitkova Erić, Milan Erić, Anja Jerčič Jakob, Silva Karim, Azad Karim, Tina Konec in Katja Urh. O razstavi bo spregovoril Milan Razboršek. Odprta bo en mesec, do 4. marca 2022.

Otvoritev likovne razstave Leopolda Hočevarja – Hočija – DD Hrastnik

Občina Hrastnik in KRC Hrastnik v počastitev slovenskega kulturnega praznika danes ob 18. uri v Galeriji Delavskega doma Hrastnik pripravljata otvoritev likovne razstave akademskega slikarja Leopolda Hočevarja – Hočija. Razstava bo na ogled do 28. februarja, vsak delovni dan med 17. in 19. uro.

E-nglish (angleščina na daljavo) – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 10. uri na daljavo preko MS Teams pripravlja E-nglish (angleščina na daljavo). Na druženjih se bodo pogovarjali o različnih zanimivih in aktualnih temah, ki bodo podlaga za utrjevanje in pridobivanje novega besedišča, v prvi vrsti pa krepitvi samozavesti pri konverzaciji.

VGC spletna kavarna – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 9. uri na daljavo preko MS Teams pripravlja VGC spletno kavarno. Spletna srečanja so vsak drugi petek. Srečanja so mogoča tudi kadar koli, kajti povezava je vedno dostopna. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite malo družbe in obilice smeha.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Vzporedni materi in Padec Lune

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17.45 uri dramo Vzporedni materi (Ženski se spoznata v porodnišnici. Obe sta samski in sta zanosili po nesreči. Srednjeletna Janis tega ne obžaluje in se otroka veseli, najstnica Ana pa je po drugi strani prestrašena in travmatizirana. Medtem, ko se po porodnišnici premikata, kot bi ju nosila luna, ji skuša biti Janis v spodbudo. S tem se med njima splete prav posebna vez, ki jima bo za vedno spremenila življenji), ob 19. uri pa fantazijsko akcijo Padec lune. Skrivnostna sila zbije Luno iz svoje orbite in jo pošlje v trk z življenjem, kot ga poznamo. Svet je na robu uničenja. Neverjetni junaki se bodo odpravili na nemogočo zadnjo misijo v vesolje in za seboj pustili vse, ki jih imajo radi, le da bodo ugotovili, da naša Luna ni to, kar mislimo, da je.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Svetovni dan boja proti raku

Vsako leto 4. februarja se v okviru svetovnega dneva boja proti raku po vsem svetu opozarja na raka ter njegovo preprečevanje, diagnosticiranje in zdravljenje, pri čemer se priznava zavezanost organizacij, skupnosti in posameznikov k zmanjšanju vpliva bolezni na svetovni ravni.

Dan zahvale poštarju

Zahvalite se svojemu poštarju – če ne morete tega storiti osebno, mu v svojem nabiralniku pustite listek s prijaznim sporočilcem. Dovoljeno je priložiti tudi sladko darilce.

Savus