Danes je dogajanje v Zasavju, kljub epidemioloških razmeram, zelo pestro. V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko ogledate premierno projekcijo nove slovenske drame Zastoj. V galeriji je na ogled fotografska razstava Podobe lepot, ki jo je pripravil Slavko Stošicki. V KC Litija si lahko ogledate abonmajsko predstavo Janez Novak, Mladinski center Zagorje pa pričenja z brezplačnih tečajem portugalskega jezika.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 3. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju zmerno do pretežno oblačno. Sredi dneva bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -1, najvišje dnevne od 5 do 9 °C.

Jutri se bo od jugozahoda postopno pooblačilo, le na severovzhodu in ponekod na severu bo deloma sončno. Ponekod na Notranjskem bo popoldne občasno rahlo deževalo. Pihal bo veter zahodnih smeri. V soboto se bo postopno razjasnilo.

Zapore cest

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta je do 5. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi urejanje zaščite pred padajočim kamenjem.

Na cesti Litija–Zagorje pri Spodnjem Logu je do 7. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornje Čeče, izvod proti Bočku (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Hrastnik), TP Kobiljek, Senožeti, Kal pri Čolnišah in Jablana (od 9. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje), TP Štangerske Poljane, izvod šola, ščit (od 9. do 12. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Projekcija filma Zastoj in pogovor s filmsko ekipo – DD Trbovlje

Delavski dom Trbovlje danes ob 18. uri pripravlja premierno projekcijo nove slovenske drame Vinka Möderndorferja z naslovom Zastoj. Po filmu bo sledil pogovor z režiserjem, igralcem Urošem Fürstom in producentko Evo Rohrman. Z njimi se bo pogovarjal Vid Šteh.

Fotografska razstava Podobe lepot Slavka Stošickega – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko od danes dalje ogledate fotografsko razstavo Trboveljčana Slavka Stošickega z naslovom Podobe lepot. Posebnost razstave je, da se beseda druži s kalejdoskopskimi utrinki v fotografije ujetih podob, ki so včasih nastale hipno, še večkrat pa so nastajale v dolgem, potrpežljivem in pričakujočem čakanju, ki je značilno za krajinske fotografe. Svečano odprtje razstave bo v ponedeljek, 7. februarja, ob 17.30 uri, ogledate pa si jo lahko vse do 15. februarja.

Abonmajska predstava: Janez Novak – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko danes ob 19.30 uri ogledate abonmajsko predstavo Janez Novak, ki jo pripravlja Gledališče Siti teater. Igrajo: Klemen Slakonja, Tadej Toš in Gregor Podričnik. Zaradi epidemiološke situacije je lahko dvorana le 50 % zasedena, zato je obvezna rezervacija sedežev (tudi za abonente).

Tečaj portugalskega jezika – MC Zagorje

Mladinski center Zagorje danes ob 17. uri pripravlja prvi tečaj portugalskega jezika. Ta bo potekal vsak četrtek. Tečaj je brezplačen, pogoj pa je osnovno znanje angleškega jezika. Tečaj bo izvajala prostovoljka Andreia iz Portugalske.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik danes cepijo proti covid-19 vse, ki so naročeni. Cepijo od 9. do 10. ure. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Jure Kravanja: Konstrukcije – Foto galerija f 2,8

V foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 9. do 12. ure ogledate fotografsko razstavo Jureta Kravanje z naslovom Konstrukcije. Jure Kravanja je eden vidnejših slovenskih umetniških fotografov zadnjih dveh desetletij. Čeprav ga večina pozna po njegovem izostrenem pogledu na pokrajino (nepozabne so njegove serije fotografij Toskane in Islandije), Juretovo fotografsko oko opazi linije, ki jih beleži na fotografski medij z jasno začrtano geometrijo in posledično brezkompromisno kompozicijo.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Anton Okrogar

Na današnji dan se je leta 1923 v Zagorju ob Savi rodil delavec, komunist, častnik, partizan in narodni heroj Anton Okrogar. Po okupaciji se je vključil v narodnoosvobodilno gibanje in oktobra 1941 odšel v partizane, kjer je zaslovel kot poveljnik. Med boji je bil kar sedemkrat ranjen, zaradi česar je bil 22. julija 1953 odlikovan z redom narodnega heroja Jugoslavije. Po osvoboditvi je kot častnik deloval v JLA. Po njem je poimenovana Osnovna šola Toneta Okrogarja Zagorje. Umrl je leta 1955 v Črni na Koroškem.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus