Mladinski center Zagorje danes pripravlja delavnico Art of participatory leadership, na kateri boste lahko izkusili participativne pristope, ki prebujajo posameznikove in skupinske potenciale. Knjižnica Hrastnik in ZLU pripravljata predavanje Andreja Pešca z naslovom Ženske in moški ter kako genialno ravnati drug z drugim, ZLU pa pripravlja še delavnico uporabe pametnih telefonov.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 20. januar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sprva oblačno, v južni Sloveniji bodo manjše krajevne padavine. Sredi dneva in popoldne se bo od severozahoda zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 2, najvišje dnevne od 3 do 9 °C.

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, zjutraj bodo v notranjosti Slovenije kratkotrajne snežne plohe. V soboto bo zmerno do pretežno oblačno, ponekod na vzhodu bo lahko občasno naletaval sneg.

Zapore cest

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta je do 5. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi urejanje zaščite pred padajočim kamenjem.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Veliki vrh, izvod Lesjački (od 8.30 do 13.30 ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Delavnica Art of participatory leadership – MC Zagorje

Mladinski center Zagorje ob Savi danes in jutri med 9. in 17. uro pripravlja delavnico Art of participatory leadership. Na dvodnevni delavnici boste izkusili participativne pristope, ki prebujajo posameznikove in skupinske potenciale, iz katerih vzniknejo povsem nove perspektive in rešitve. Delavnico bosta vodila trenerja Alenka Oblak in Sašo Kronegger.

Predavanje Andreja Pešca – Knjižnica Hrastnik

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik in ZLU danes ob 18. uri pripravljata predavanje z naslovom Ženske in moški ter kako genialno ravnati drug z drugim. Predavanje bo v hrastniški knjižnici, vodil pa ga bo politolog, ki deluje kot celostni psiholog, pedagog, trener in strokovnjak za odnose, leadership ter osebni razvoj Andrej Pešec.

Delavnica pametnih telefonov – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 10. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje ponovno pripravlja delavnico pametnih telefonov. Ste pred kratkim kupili pametni telefon ali pa ga dobili v dar? Se vam njegove funkcije in aplikacije zdijo neznanka in ne veste, kako jih uporabljati? Imate željo kupiti nov telefon, pa ne veste, kakšen je primeren za vas? Če ste se našli pri vsaj enem vprašanju, potem vam je delavnica vsekakor pisana na kožo. Pridite in spoznajte vse to in še več.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik danes cepijo proti covid-19 vse, ki so naročeni. Cepijo od 9. do 10. ure. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Jure Kravanja: Konstrukcije – Foto galerija f 2,8

V foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 9. do 12. ure ogledate fotografsko razstavo Jureta Kravanje z naslovom Konstrukcije. Jure Kravanja je eden vidnejših slovenskih umetniških fotografov zadnjih dveh desetletij. Čeprav ga večina pozna po njegovem izostrenem pogledu na pokrajino (nepozabne so njegove serije fotografij Toskane in Islandije), Juretovo fotografsko oko opazi linije, ki jih beleži na fotografski medij z jasno začrtano geometrijo in posledično brezkompromisno kompozicijo.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Pravi moški

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 18. uri ogledate romantično znanstvenofantastično komedijo Pravi moški. Film je igriva komično-tragična zgodba, ki se ukvarja z vprašanji ljubezni, hrepenenja in tem, kaj ljudi dela človeške. Alma je znanstvenica v znanem berlinskem muzeju Pergamon. Da bi dobila sredstva za raziskavo, se odloči za sodelovanje v nenavadni študiji. Tri tedne mora živeti s humanoidnim robotom, prilagojenim njenemu značaju in potrebam, čigar umetna inteligenca je zasnovana tako, da bi bil njen popolni življenjski partner. Alma spozna Toma, svojevrstnega robota v človeški obliki, ki je narejen samo zato, da bi jo osrečil.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Fedor Gradišnik

Na današnji dan se je leta 1890 v Hrastniku rodil farmacevt ter ljubiteljski igralec in režiser Fedor Gradišnik. Njegova velika ljubezen je bilo gledališče. Rad je nastopal že v otroških letih. Od 1904 do 1907 je vodil celjsko dijaško gledališče. Gledališka žilica mu ni mirovala tudi v pregnanstvu v Srbiji, kjer so s slovensko skupino uprizorili Kralja na Betajnovi. Po vrnitvi v Celje je zbral celjske gledališčnike in leta 1949 postal upravnik novoustanovljenega poklicnega gledališča, kjer se je izkazal kot odličen organizator. Upokojil se je leta 1962. Napisal je več dramskih del in dramatizacij ter prevajal. Veliko časa je posvetil publicistiki. V časopisih je objavljal kritike, gledališka poročila in povesti iz gledališkega življenja. Med letoma 1947 in 1956 je v Gledališkem listu objavljal Zgodovino celjskega gledališkega življenja. Umrl je 5. junija leta 1972 v Celju.

Svetovni dnevi

Dan osveščanja o pingvinih

Danes obeležujemo dan osveščanja o pingvinih. Organizacija Greenpeace si prizadeva za ustanovitev največjega zaščitenega območja na svetu in varnega zavetja za pingvine – Antarktični morski rezervat. Ni vsak pingvin kos življenju na Antarktiki, ampak tisti, ki so, so še posebej enkratni. Ne pozabite, pingvini si ne morejo privoščiti, da bi v primeru slabega vremena odleteli stran.

Savus