Zavod za mladino in šport Trbovlje danes pripravlja delavnico učenja osnov bitcoina. Se pa danes začenja tudi evropski teden preprečevanja raka na materničnem vratu.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 17. januar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Po nižinah bo zjutraj in dopoldne megleno. Jutranje temperature bodo od -7 do -2, najvišje dnevne od 5 do 11 °C.

Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla. V sredo bo jasno in po nekaterih nižinah sprva megleno. Na Notranjskem se bo postopno pooblačilo.

Zapore cest

Na cesti Sopota–Podkum–Zagorje v Podkumu je do 18. januarja 2022 med 7. in 17. uro urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta je do 5. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi urejanje zaščite pred padajočim kamenjem.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Litijska Dobrava, izvod Hribar (od 8. do 9. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Selo (od 11. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Osnove bitcoina – ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes ob 17. uri pripravlja delavnico učenja osnov bitcoina. Delavnico so poimenovali dialoško druženje o finančni pismenosti nove dobe.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes ponovno cepijo proti covid-19 in sezonski gripi, vse nenaročene. Cepijo od 10. do 14. ure v cepilnem centru ZD Trbovlje (bivša optika, vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Jure Kravanja: Konstrukcije – Foto galerija f 2,8

V foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 17. do 19. ure ogledate fotografsko razstavo Jureta Kravanje z naslovom Konstrukcije. Jure Kravanja je eden vidnejših slovenskih umetniških fotografov zadnjih dveh desetletij. Čeprav ga večina pozna po njegovem izostrenem pogledu na pokrajino (nepozabne so njegove serije fotografij Toskane in Islandije), Juretovo fotografsko oko opazi linije, ki jih beleži na fotografski medij z jasno začrtano geometrijo in posledično brezkompromisno kompozicijo.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

355

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate akcijski film 355. Sanjska ekipa vrhunskih ženskih igralk se je združila v napetem in izvirnem pristopu k žanru vohunjenja v akciji z naslovom 355. Igrajo: Jessica Chastain, Lupita Nyongo in Diane Kruger.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Anton Bantan

Na današnji dan se je leta 1909 na Marnem v Hrastniku rodil inženir agronomije Anton Bantan. Bil je urednik Kmečkih koledarjev, članke je objavljal tudi v Kmečkem glasu in na Radiu Slovenija. Na pobudo Inštituta za slovenski jezik Fran Ramovš je večkrat pomagal pri končnem oblikovanju izrazov in razlag pred objavo v Slovarju slovenskega knjižnega jezika. Bil je ustanovitelj Hortikulturnega društva zasavskih revirjev (1963). Od leta 1933 je vodil hidrometeorološko postajo na Marnem, po preselitvi leta 1954 pa na Pleskem. Umrl je 13. aprila leta 1971 v Ljubljani.

Svetovni dnevi

Evropski teden preprečevanja raka na materničnem vratu

V tem tednu obeležujemo evropski teden preprečevanja raka na materničnem vratu. Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da ga lahko s pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb preprečimo. Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo kar 70–90 % manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV še pred prvo okužbo. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za RMV, izjemno majhna.

Savus