Danes se v Zasavju ne dogaja prav veliko. V trboveljski kinodvorani si lahko ogledate filma Sladičeva pica in Najbolj grozen človek na svetu, v zagorski pa grozljivko Krik.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 16. januar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju precej jasno, po nižinah bo zjutraj in dopoldne marsikje megla ali nizka oblačnost. Jutranje temperature bodo od -7 do -2, najvišje dnevne od 2 do 7 °C.

Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla.

Zapore cest

Na cesti Sopota–Podkum–Zagorje v Podkumu je do 18. januarja 2022 med 7. in 17. uro urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta je do 5. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi urejanje zaščite pred padajočim kamenjem.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Litijska Dobrava, izvod Hribar (od 8. do 9. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Sladičeva pica in Najbolj grozen človek na svetu

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 16.30 uri komično dramo Sladičeva pica (zgodba o odraščanju Alana Kane in Gary Valentine v San Fernando Valley 1973), ob 19. uri pa komično dramo Najbolj grozen človek na svetu. Portret mladenke v dvanajstih poglavjih, s prologom in epilogom, je očarljiva, igriva in duhovita drama o ljubezni v našem času ter o tem, kako lahko imaš v življenju vse, pa se še vedno počutiš kot največja zguba na svetu.

Krik

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes ob 19. uri ogledate grozljivko Krik. Petindvajset let po nizu brutalnih umorov v tihem mestu Woodsboro si je novi morilec nadel masko in pričel napadati skupino najstnikov, da bi obudil skrivnosti iz smrtonosne preteklosti mesta. Zgodba novega dela spremlja mlado žensko, ki se vrača v svoj rodni kraj, kjer pa ugotovi, da so grozljivi umori povezani z razvpitim zamaskiranim serijskim morilcem.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Vida Lasič

Na današnji dan se je leta 1920 v Zagorju ob Savi rodila slovenska pisateljica Vida Lasič, ki je svoje življenje posvetila tehniki. Tudi njeno pisateljsko delo je povezano s tehniko. Slovenci so lahko ponosni na Radio Kričač, ki je v okupirani Ljubljani delal sive lase okupatorjem. Malokdo pa ve, da je bila za njegovo oddajanje zelo zaslužna prav Vida. Njeno življenje je bilo povezano z bojem za svobodo, po vojni pa s pisanjem in delom na Inštitutu za elektroniko in vakuumsko tehniko v Ljubljani. Umrla je 12. julija leta 1997 v Ljubljani.

Svetovni dnevi

Dan ničesar

Ta dan se ne praznuje absolutno nič. Spočijte se in ničesar ne proslavljajte. Razen če imate grdo smolo, da imate ravno rojstni dan.

Svetovni dan religij

Po vsem svetu danes obeležujemo svetovni dan religij. Po podatkih Ministrstva za kulturo je pri nas registriranih 48 cerkva in drugih verskih skupnosti, od katerih ima največ pripadnikov Katoliška cerkev. Za primerjavo: ob popisu prebivalstva leta 2002, jih je bilo le 31. Sledita ji islamska skupnost in pravoslavna cerkev. V Sloveniji je bilo konec leta 2015 več kot 1.500.000 katoličanov, kar predstavlja več kot 70-odstotni delež prebivalstva.

Savus