Zasavska ljudska univerza danes ponovno pripravlja delavnico Slovenske urice, na kateri se lahko tujci naučijo ali nadgradijo slovenski jezik. V ZD Trbovlje ponovno pripravljajo cepljenje proti sezonski gripi in covidu-19 za nenaročene, je pa današnji dan tudi dan zaščite orlov in dan brez hlač na podzemni.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 10. januar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno oblačno, ponekod na vzhodu bo zjutraj in dopoldne še rahlo snežilo. Popoldne se bo predvsem na zahodu delno zjasnilo. Ponekod v notranjosti bo pihal severni do severovzhodni veter. Jutranje temperature bodo od -6 do 0, najvišje dnevne od -1 do 4 °C.

Jutri in v sredo bo pretežno jasno. Ponekod v notranjosti bo pihal severovzhodni veter.

Zapore cest

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta je do 5. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi urejanje zaščite pred padajočim kamenjem.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Završje (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Trbovlje), TP Borovnik, izvod blok proti Ribniku (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje) in iz TP Mala Kostrevnica, izvod smer Šmartno (od 9. do 12. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Borovnik, izvod blok proti Ribniku (od 8. do 13. ure) in iz TP Čemšenik, izvod Gasilski dom (od 9. do 11. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Slovenske urice – Zasavska ljudska univerza

Zasavska ljudska univerza danes ob 18. uri v živo na lokaciji Rudarski dom Trbovlje ponovno pripravlja delavnico z naslovom Slovenske urice. Delavnica je namenjena vsem tujcem, ki bi se radi naučili sporazumevanja ali pa samo nadgradili svoje znanje v slovenskem jeziku. Pridite in se seznanite s slovenskim jezikom in kulturo. Delavnica je brezplačna.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes ponovno cepijo proti covid-19 in sezonski gripi, vse nenaročene. Cepijo od 10. do 14. ure v cepilnem centru ZD Trbovlje (bivša optika, vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Jure Kravanja: Konstrukcije – Foto galerija f 2,8

V foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 17. do 19. ure ogledate fotografsko razstavo Jureta Kravanje z naslovom Konstrukcije. Jure Kravanja je eden vidnejših slovenskih umetniških fotografov zadnjih dveh desetletij. Čeprav ga večina pozna po njegovem izostrenem pogledu na pokrajino (nepozabne so njegove serije fotografij Toskane in Islandije), Juretovo fotografsko oko opazi linije, ki jih beleži na fotografski medij z jasno začrtano geometrijo in posledično brezkompromisno kompozicijo.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Sladičeva pica

V kinodvorani Delavskega doma Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate komedijo Sladičeva pica. Alana in Gary se prvič srečata na fotografiranju na njegovi srednji šoli. Alana ni več študentka, temveč mlada ženska, ki se želi dokazati kot pomočnica fotografa. Gary se je že uveljavil kot igralec – in to ji takoj pove, da bi nanjo naredil vtis. Njegova nadnaravna samozavest jo zabava in navduši in tako vzpostavita iskren, pa tudi malce neroden, odnos.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Dan zaščite orlov

Danes obeležujemo dan zaščite orlov, enih najbolj znanih ptic roparic na svetu. Z zaščito orlov se ukvarjajo tudi številni slovenski projekti, med drugim LIFE Kočevsko.

Dan brez hlač na podzemni

Začelo se je v New Yorku leta 2002, ko se je sedem pogumnih prvič vozilo s podzemno brez hlač, samo v perilu. Potem se je brezhlačna transportna fešta (no pants subway ride) tako prijela, da jo kljub zimskim temperaturam navdušeno slavijo po vsem svetu – kjer ni podzemne, so brez hlač na mestnih avtobusih (no pants bus ride). Tudi na ljubljanskih.

Savus