Zasavska ljudska univerza danes pripravlja delavnico Oblikuj svojo božično-novoletno voščilnico. OŠ Tončke Čeč pripravlja koncert vseh zborov, ki bo pričaral novoletno vzdušje, v Delavskem domu Hrastnik pa si lahko ogledate praznično gledališko predstavo za otroke – Pod prazničnim dežnikom, ki jo bo izvedlo Gledališče KUKUC.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 15. december 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju večji del dneva megla ali nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 2, najvišje dnevne od 1 do 6 °C.

Jutri bo več jasnine na zahodu, bolj oblačno pa v vzhodnih krajih. V petek bo pretežno jasno. Oba dneva bo predvsem zjutraj in dopoldne po nekaterih nižinah megla.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 24. decembra 2021 urejena polovična zapora ceste na odseku od nekdanje gostilne Janez do kamnoloma (promet je urejen s semaforji), pri izvozu na cesto pri nekdanji gostilni Janez pa je občasna popolna zapora.

Lokalni cesti Stara občina–Betonarna in Taborniška pot v Hrastniku sta do 15. decembra 2021, dnevno med 7. in 17. uro, popolnoma zaprti zaradi izvedbe kabelske kanalizacije.

Cesta Zagorje–Litija pri Bregu pri Litiji je do 15. decembra občasno popolnoma zaprta zaradi poseka in spravila lesa. Občasna popolna zapora lahko traja do 30 minut, v naslednjih terminih: od 7. do 7.35, od 8.05 do 13.30, od 13.45 do 14.10, od 14.40 do 15.20 in od 15.40 do 17. ure.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Spodnje Znojile (od 9. do 13. ure) in TP Šklendrovec, izvod Jesenova Ravan (od 9. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Oblikuj svojo božično-novoletno voščilnico – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 10. uri v živo na lokaciji Mladinskega centra Hrastnik pripravlja delavnico z naslovom Oblikuj svojo božično-novoletno voščilnico. Zakaj bi zapravljali denar, če pa lahko lepe in dobre želje za prihajajoče leto ustvarite z lastno domišljijo.

Naj pesem popestri decembrske dni – OŠ Tončke Čeč

Osnovna šola Tončke Čeč danes ob 18. uri pripravlja koncert vseh pevskih zborov, ki bo pričaral novoletno vzdušje. S pesmimi bodo popestrili decembrske praznične dni, na dogodku pa ne bo manjkalo prijetnih presenečenj in izdelkov učencev.

Praznična gledališka predstava za otroke: Pod prazničnim dežnikom – DD Hrastnik

Kulturno rekreacijski center Hrastnik danes ob 17. uri v Delavskem domu Hrastnik pripravlja praznično gledališko predstavo za otroke: Pod prazničnim dežnikom. Predstavo bo izvedlo Gledališče KUKUC.

Delavnica Potop vase – Mladinski center Zagorje

Mladinski center Zagorje ob Savi danes ob 18. uri ponovno pripravlja delavnico z naslovom Potop vase. Udeleženci delavnice bodo spoznavali različne metode in orodja, ki pomagajo graditi zdrav odnos do sebe. Delavnico bo vodila Urška Pavlovič, mladinska delavka in umetnica z več kot 11-letnimi izkušnjami v neformalnem izobraževanju.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes od 9. do 14. ure pripravljajo cepljenje proti covid-19 brez predhodnega naročila. Cepili bodo v prostorih bivše optike (vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Razstava Mavrično srce – Delavski dom Trbovlje

V stari galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes od 9. do 12. in od 17. do 20. ure ogledate dobrodelno razstavo Mavrično srce, ki jo je pripravila skupina Patchwork Slovenija v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Trbovlje. Z dobrodelno razstavo bodo pomagali Kristianu Božiču, ki ima težjo obliko avtizma. Razstava je na ogled do 20. decembra.

Razstava Extempore Art Kum – Delavski dom Hrastnik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik si lahko danes od 17. do 19. ure ogledate razstavo Extempore Art Kum 2021, ki sta jo pripravila Javni zavod za kulturo, šport, mladino in turizem ter KRC Hrastnik. Razstava je na ogled do 21. decembra 2021, vsak delovni dan od 17. do 19. ure.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Slavko Hlastan

Na današnji dan je leta 1980 v Trbovljah umrl Slavko Hlastan, eden redkih Trboveljčanov, ki je nastopil na olimpijskih igrah (v Parizu leta 1924). Bil je celo blizu kolajne, saj je v disciplini skok čez konja na šir brez ročajev osvojil najbolj nehvaležno četrto mesto. Z vrsto takratne Kraljevine SHS pa je na neuradnem svetovnem prvenstvu osvojil drugo mesto.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus