Regionalna razvojna agencija Zasavje vsak petek vabi na izlet po Natura 2000 območjih v občini Zagorje, v avli KC Delavski dom Zagorje pa danes cepijo proti covid-19. Bogat pa je tudi filmski program – v Trbovljah si lahko ogledate dva filma v Hrastniku pa enega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 26. november 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sprva oblačno s padavinami, ki bodo popoldne slabele. Meja sneženja se lahko ob močnejših padavinah na severu spusti do nižin. Popoldanske temperature bodo od 0 do 7 °C.

Jutri se bodo padavine prehodno spet razširile proti vzhodu. Bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo pogostejše v zahodni polovici Slovenije. Meja sneženja bo sprva med 300 in 700 metrov nad morjem, popoldne se bo pričela dvigovati. Tudi v nedeljo bodo še občasne padavine, deloma plohe. Oblačnost se bo občasno trgala.

Zapore cest

Cesta Zagorje–Litija pri Bregu pri Litiji je do 15. decembra občasno popolnoma zaprta zaradi poseka in spravila lesa. Občasna popolna zapora lahko traja do 30 minut, v naslednjih terminih: od 7. do 7.35, od 8.05 do 13.30, od 13.45 do 14.10, od 14.40 do 15.20 in od 15.40 do 17. ure.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornje Čeče, izvod proti Bočku (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Hrastnik), TP Izlake, izvod Koprivšek, Pančur (od 8. do 9. ure) (nadzorništvo Zagorje) in iz TP Kostrevnica (od 10. do 14. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

RRA Zasavje vabi na izlet

Regionalna razvojna agencija Zasavje vsak petek pripravlja izlet z električnim kombijem po Natura 2000 območjih v občini Zagorje. Zbor je ob 9. uri pred objektom Vila Medea, kjer so prostori Glasbene šole Zagorje in RRA Zasavje.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje vsak petek od 15. do 19. ure cepijo proti covid-19, vse tiste, ki so naročeni. Cepijo v avli KC Delavski dom Zagorje. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Razstava slik in fotografij slepih in slabovidnih – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes od 9. do 13. ure in od 16. do 19. ure ogledate razstavo slik in fotografij slepih in slabovidnih avtoric in avtorjev ob stoletnici ustanovitve Podpornega društva slepih. Z razstavo slik in fotografij želijo spodbujati empatijo videčih do slepih in slabovidnih sodržavljanov – ali kot je ob tem jubileju zapisal Evgen Bavčar: »Naj zaključim s slovitim Louisom Borgesom, ki pravi, da slepota ni tema, ampak le oblika osamljenosti, zato bodimo združeni vsi skupaj taki in drugačni v uresničevanju svojih človeških možnosti v obrambi nam vsem skupnega slovenskega aktivnega hrepenenja.« Razstava je na ogled do 2. decembra.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. Pred muzejem je na voljo tudi razstava Pridobivanje steklene mase in izdelava steklenih izdelkov. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Sadeži pozabe (Mila) in Večni (Eternals)

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma. Ob 18. uri komično dramo Sadeži pozabe (celovečerni režijski prvenec grškega režiserja in scenarista Christosa Nikouja je nadrealistično in zagonetno raziskovanje identitete in resničnosti), ob 20. uri pa še akcijsko pustolovščino Večni (Marvelov nov film o superjunakih, ki so se skrivali tisoče let in se morajo ponovno združiti, da bi skupaj z ljudmi rešili in ohranili življenje na Zemlji).

Nelly Rap: Agentka za pošasti (Nelly Rapp; Monsteragent)

V kinodvorani Delavskega doma Hrastnik si lahko danes ob 18. uri ogledate švedski družinski film Nelly Rap: Agentka za pošasti. Nelly obožuje pošasti, vampirje in zombije. Agentka za pošasti je bila že njena mama, ki jo je deklica izgubila kmalu po rojstvu. Nelly ugotovi, da njena družina že dolgo skrbi za mirno sobivanje ljudi in strašljivih bitij, s katerimi si delimo svet. Agentka za pošasti želi postati tudi sama.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Franc Roš

Na današnji dan se je leta 1884 v Hrastniku rodil odvetnik, politik in nekdanji župan Občine Laško Franc Roš. Na Dunaju je bil predsednik akademskega društva Sava, v Hrastniku pa se je boril za ohranitev narodnih pravic. Od leta 1920 do 1936 je bil župan Občine Laško. Pod njegovim vodstvom je občina postala mesto, dobila je vodovod, asfaltirane ceste, Sokolski dom, novo (Gostilniško) pivovarno in električno razsvetljavo, ustanovil pa je tudi mestno godbo. Umrl je 6. januarja leta 1976 v Laškem.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus